Валя Георгиева: Непознатата България /продължение/

Информацията в сайта за проведена дискусия „ Стратегия за бранд „България”и видеозаписът „Чуждите туристи не познават България”, ме провокираха да споделя  лични впечатления за това колко непозната е България в държави като Германия и Австрия.

/продължение/

Негативният образ на България, толкова популярен в държавите от Западна и Централна Европа, в никакъв случай не е породен от проява на национализъм. Напротив, броят на чужденците,пребиваващи временно или постоянно  в Германия и Австрия е огромен. Свидетел съм на голяма толерантност,на етично отношение,на готовност за съдействие. Тук не липсват италиански ресторанти с пица и паста,турски дюнер-кебап, азиатска кухня, гръцки таверни,магазини – притежание на чужденци. В много германски градове вече има издигнати  джамии, не липсват и православни църви.По-големите нацинални общности откриват свои училища,издават вестник,организират ежемесечни срещи,заедно посрещат празници.

Споменът за слънчевите ни морски курорти Златни пясъци, Албена и Слънчев бряг, за вкусотиите от българската кухня и за разходките с кораб или автобус до Варна, Несебър, Бургас и Созопол е запазен все още сред жителите на бившата ГДР. Голяма част от тях са посещавали България в годините на соца. В град Вайсенфелс – недалеч от Лайпциг, в  туристически офис прочетох, да се предлага пакетна  7 дневна почивка за лято 2012 в курорта Албена. Предполагам, че в Берлин, Дрезден и Лайпциг- също могат да се открият оферти за почивка в българските курорти. Разговори с жители на Вайсенфел стоплиха сърцето ми – най-после да чуя положителна оценка  за Българи и неприкрита носталгия по ежегодните им някога пътувания до нашата страна!

Направих скромни опити да популяризъм Поморие. Един австрийски кмет, един исторически музей и няколко австрийски семейства са „посветени” в природните дадености и възможностите за културен и други видове туризъм в нашия град.

В  Манхайм, Хамбург, Бремен, Лудвигсбург  научиха, че пристигам от  райско кътче, наречено Поморие – с много слънце, топло море, хубави плажове, древна история, вино и коняк, които заслужават да бъдат опитани, възможности за СПА туризъм…  и  много други примамливи възможности за лятна ваканция.

Рекламата, която  правя на Поморие, e доброволна, но тя нямаше да се случи без съдействието на общинската администрация  и лично на кмета Иван Алексиев  и  Илия Джингов. В случая каузата е – ПОМОРИЕ и неговото популяризиране зад граница.

Разработването на Стратегия за бранд „България” е сериозна стъпка, която би могла да запълни успешно празната ниша от позитивна информация ,да асоциира страната ни като атрактивна  туристическа дестинация.