Валя Георгиева: Непознатата България

Представените в Гранд хотел Поморие Стратегия за бранд „България”и  „Чуждите туристи не познават България”, ме провокираха да споделя мои лични впечатления за това колко непозната е България в държави като Германия и Австрия.

Втора година работя и живея в тези две немскоговорящи държави.Няма да ви губя времето с информация,отнасяща се за високия стандарт на живот, заплатите и пенсиите на германци и австрийци, социалното им благоденствие,за чистотата и обществения ред, сигурността,в която живеят,за морала на техните политици……… – все хубави неща,които за съжаление са дефицит в българската действителност.

Ще ангажирам вниманието ви с факти, показващи колко неинформирани са германци и австрийци за нашата страна: как се случва да сбъркат София с Букурещ, България – с Румъния или Югославия /за голяма част от тях, тази държава все още съществува и ние сме част от нея/, как почти  не са чували за Варна, Бургас или Пловдив, за красивите ни морски и планински курорти, за многобройните златни и сребърни съкровища, за  минералнте ни извори, за Поморие, за уникалното  Поморийското езеро и т.н. и т.н.

Не само не знаят, че България е една от най-старите държави в Европа със своя писменост и книжовни школи, съперничещи  на Византия, не само, че не са чували за траките и тяхната материална култура, но на тях им липсват и най-елементарни географски познания за България. Такава неинформираност, граничеща с непросветеност,  за мен е стряскаща, като факт, изобщо. Не обитаваме ли един  континент – Европа?! Не сме ли свързани в една общност, наречена Европейски съюз?!

Или може би: „Европа е станала студена и й трябва ренесанс”-това заяви Катрин Люмиер, бивш генерален секретар на Съвета на Европа в интервю пред Бойко Василев, по повод на непознаването на България и Балканите от страна на французите. Г-жа Люмиер нарече това – невежество.
Когато изпращам колети на близките си, пощенските служители в Германия и Австрия ме питат, дали България е член  на ЕС/?/- тарифите са различни за все още неприетите държави.

Разговарях   с ученици за това какво знаят за България, изучават ли нашата страна? Децата  се споглеждат и ми отговарят, че не са чували за България и съответно –не я изучават.

Туроператорски фирми предлагат екскурзии и почивка в Италия, Гърция, Турция, Тунис, Хърватска, Чехия, но не и в Българя. Посетих офиса на една такава фирмата с въпроса: защо в офертите им липсва България, като туристическа дестинация? Отговориха ми:”защото хотелите ви са мръсни, а кухнята- ужасна, нашите клиенти пътуват по-евтино със самолет до Турция, отколкото до България”/тук става въпрос за специална отстъпка, която Турция прави за клиентите на туристическата фирма/.

Към „мръсните хотели и ужасната кухня” добавят още: корупция, мафия, криминални престъпления, липса на правосъдие, всеизвестната българска бедност, проблемите с ромите.

/следва продължение/