Веско Ешкенази в Поморие на 19 юли с турнето “В света на музиката”

Световноизвестният български цигулар Веско Ешкенази идва в Поморие на 19 юли с турнето “В света на музиката” за 2024 г., заедно с Плевенската филхармония, Вероника Тодорова и Георги Милтиядов. Програмата включва Йохан Себастиан Бах, Моцарт, но и съвременен репертоар като Фреди Меркюри.

Веско Ешкенази е възпитаник на Националното музикално училище “Любомир Пипков” и Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров” в София, където учи цигулка при Ангелина Атанасова и проф. Петър Христосков. Още като дете се изявява като солист, а 11-годишен става концертмайстор на филхармония “Пионер” с диригент проф. Влади Симеонов.

През 1992 г. завършва двугодишен майсторски клас за солист-изпълнители при проф. Ифра Нийман в “Гилдхол скул” в Лондон, със стипендия от Британския съвет и получава Solo Recital Diploma.

Лауреат е на международните конкурси за цигулари “Виенявски” в Познан – Полша, Китайски международен конкурс в Пекин и на “Карл Флеш” в Лондон. Носител е на наградата “Музикант на годината 2010” на предаването “Алегро виваче” на Българското национално радио.

Веско Ешкенази е концертмайстор на Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам от 1999 г., с който реализира концерти на най-престижните световни сцени.

Солистичната му дейност включва изяви с Кралския Концертгебау оркестър, Класик ФМ, Софийската филхармония, Лондонския филхармоничен оркестър, Английския камерен оркестър, симфоничните оркестри на Монте Карло и на Мексико сити, Нидерландския филхармоничен оркестър, Пражкия симфоничен оркестър, Ирландския национален симфоничен оркестър, Баховия камерен оркестър – Берлин…

Свири под диригентството на Марис Янсонс, Бернард Хайтинк, сър Колин Дейвис Рикардо Шайи, Курт Мазур, Карло-Мария Джулини, Сейджи Озава, Емил Чакъров, Мартин Пантелеев и др. От 1995 г. Веско Ешкенази се представя в сонатно дуо с пианиста Людмил Ангелов, изнасят поредица концерти в Европа.

През 2019 г. именитият цигулар е удостоен с отличието “Почетен гражданин” на София. От 2000 г. свири на цигулка “Гуарнери дел Джезу” (Guarneri del Gesu) от 1738, предоставена му от анонимен спонсор в Нидерландия.

Заповядайте на 19.07.2024 г., от 20.00 ч. в НЧ „Просвета 1888“ , когато Веско Ешкенази ще бъде пред поморийската публика  с Георги Милтядов, като диригент и пианист, и с изпълнителката акордеонистка с широкоспектърен репертоар от барок, класика и танго до собствени композиции и етно-джаз – Вероника Тодорова!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *