Вижте Витлеемската звезда или “съединението” на Юпитер и Сатурн

Астрономи са наблюдавали от обсерваторията на Рожен “съединението” на Юпитер и Сатурн, информира Никола Петров, директор на НАО-Рожен. Ясното небе и липсата на облаци в района на Рожен са позволили да се види сближаването на двете планети на небосвода, при което видимо изглеждат като една ярка звезда.

От НАСА са публикували клип, в който на живо може да се проследи как двете планети “се сливат” в една ярка звезда в нощното небе. Явлението се дължи на факта, че Земята, Юпитер и Сатурн се подреждат на една линия. Двете най-големи планети в слънчевата система и друг път са се доближавали, но “сливането” им е изключително рядко явление.

Гледката е прекрасна картина, макар и от научна гледна точка това да не е толкова грандиозно събитие, обяснява Никола Петров, цитира Кросс. Според него вероятно именно това явление е било Витлеемската звезда, наблюдавана преди повече от две хилядолетия като предсказание за Рождество Христово

Родните астрономи не са единствените, които подкрепят тази теза. Мнозина смятат, че именно това сливане е причина за ярката светлина в небето преди 2000 години, наричано още Витлеемската звезда и свързвано с раждането на Христос. Според по-мистично настроените, явлението е предзнаменование за настъпването на нова епоха.
Последните почти толкова “близки съединения” на двете планети са били през 1623 г. и 1226 г.

Теорията, че “сливането” на Юпитер и Сатурн вероятно е Витлеемската звезда, е лансирана за пръв път в началото на 17 век от германския астроном и математик Йоханес Кеплер. По негови изчисления именно това са видели хората преди около 2000 години.

Редица астрономи и любители са насочили телескопите си към нощното небе. Освен илюзията за ярка звезда, допирането на двете планети ги прави много удобни за наблюдение. През следващите дни със сигурност ще може да се наблюдава явлението и да излязат много красиви снимки.