Втори фолклорен събор „Еркешки корени – 2022“

Фолклорният събор „Еркешки корени” възниква по идея на младежите от коледарската група в с. Козичино (Еркеч), с цел опазване и развитие на традициите и културата на селото. Инициативата прераства в създаването на неправителствената организация „Еркешки корени”, която за втора поредна година събира на едно място всички хора с корени от Еркеч, които по една или друга причина живеят извън селото.

Второто издание на фолклорното събитие откри управителят на НПО „Еркешки корени“ Велизар Тодоров, който приветства присъстващите и сподели радостта си, че традицията, започната преди една година почти на шега, е вече факт и обеща, че тя ще продължава да се развива и занапред.

„Група млади хора, с корен от Еркеч, направиха така, че всички, които са напуснали селото, в този ден да се събират заедно, за да помни всеки един от тях откъде са му корените. Защото дърво без корен не може. А тази инициатива на младите хора съхранява родовата памет и я предава на поколенията”. С тези думи кметът на община Поморие Иван Алексиев приветства организаторите и участниците във Втори фолклорен събор „Еркешки корени – 2022“. Гост на празника бе и председателят на Общински съвет Поморие Адам Адамов, съобщават от пресцентъра на Община Поморие.

Специални слова към присъстващите произнесе проф. д-р Горица Найденова от Института за изследване на изкуствата към Българска академия на науките и НМА „Проф. Панчо Владигеров“, която също е с еркешки корени. Дъщеря е на известния български етномузиколог, фолклорист, композитор и диригент Найден Найденов, роден и живял в с. Козичино. Проф. Найденова разказа за красивия български обичай „Еньовден”, който днес бе пресъздаден на сцената от фолклорната група на НПО „Еркешки корени”.

Над 15 фолклорни групи, читалища и индивидуални изпълнители участваха във второто издание на събора, които чрез богатия фолклор и красивите автентични носии припомниха на присъстващите за силата на българския дух и на еркешките корени.

Втори фолклорен събор „Еркешки корени“ се изпълнява по Проект „Разработване и реализация на проекти за развитието на село Козичино (Еркеч) в партньорство с Община Поморие“, финансиран от ОП „Добро управление“.