Въвеждат строг контрол на достъпа в училищата и детските градини в Поморие

ivan_aleksievКметът на Поморие Иван Алексиев разпореди изготвянето на „Правила за осигуряване на реда, сигурността и пропускателния режим” в учебните заведения на територията на общината. Идеята е да се сведе до минимум достъпа на непознати и безцелно движещи се хора в районите около училищата и детските градини. Строг пропускателен режим ще има за учители, служители, учащи се, родители и граждани.

Част от мерките са съпровождането на учениците до класните стаи от родители и придружители да не се допуска, а учениците да бъдат посрещани и изпращани от фоайето на училището или детската градина. Пропускането на родители, придружители и граждани в сградата е възможен след разрешение на лицето, което ще бъде посетено и след записване на личните данни на посетителя, както и поводът за посещение. Мотивите за въвеждане на новите правила бяха разяснени от кмета в рамките на нарочна среща с директорите на всички учебни заведения в общината. Пред тях кметът Алексиев уточни, че от компетентността на всеки директор е да изготви правилата за въвеждане реда за достъп по своя преценка, както и по желание да организира приемни дни за среща на родителите с преподавателите и възпитателите на децата им.

„Разпореждането ми се основава преди всичко на необходимостта от по-строг контрол над достъпа на външни лица. В никакъв случай не целим да създадем неудобство или да възпрепятстваме пряката комуникация между родители и педагози. Дори напротив – смятам, че така ще повишим бдителността на всички засегнати страни. Адаптирането към новите правила ще отнеме време, но съм убеден, че ще постигнем взаимно съгласие, защото сигурността и здравето на децата ни са най-важни”, коментира още кметът Иван Алексиев.