Възпитаници на СУ „Иван Вазов“ – Поморие със златен, сребърен и бронзов медал на математически турнир

На 5.12.2021г. се проведе поредното издание на националното състезание по математика „Иван  Салабашев“. Чест за СУ „Иван Вазов“ е участието на негови възпитаници в престижния форум. Учениците Стефан Цветанов Ганчев от 2 “а” клас, Матей Ивов Миронов от 3 “в” клас , Полина Павловна Курчакова от 4 “б” клас, с класни ръководители Елена Коева, Василка Димитрова и Грета Найденова-Райкова завоюваха съответно златен, сребърен и бронзов медал. Възпитаниците донесоха не само награди на своето училище, но и дадоха своя  принос  в популяризирането на  състезанието, което носи името на един от най-достойните българи от новата история на България.

Иван Салабашев  е български математик и политик, един от  първите български  шахматисти,  председател на създадения по негова инициатива Софийски шахматен клуб. ]Математическият турнир в негова чест се провежда от 1992 г. в Стара Загора. Основател на състезанието е Евтим Кънчев-изтъкнат деятел на Съюза на математиците в България.

Поради атрактивния характер на предлаганите задачи математическият турнир „Иван Салабашев“  се налага в нашата страна като едно от най-популярните и авторитетни ученически състезания по математика.