В Бургас вече има Клиника по съдова хирургия

В Бургас вече има първата за региона Клиника по съдова хирургия. Тя е разкрита в Университетска многопрофилна болница за активно лечение Бургас АД, под ръководството на доц. д-р Валентин Василев. Клиниката е с трето ниво на компетентност, в нея работят шестима лекари, като четирима от тях имат две специалности – „Хирургия“ и „Съдова хирургия“ – доц. д-р Валентин Василев, д-р Огнян Матков, д-р Борислав Тръпчев, д-р Стойчо Шишков. В клиниката се обучават и двама специализанти по съдова хирургия – д-р Иво Хаджиев и д-р Радослав Шишков.

В Клиниката по съдова хирургия се влива досегашното Отделение по съдова хирургия, като предстои разширяването й с нови отделения, в които се използват високотехнологични и щадящи методи на лечение, съобщи ръководителят й доц. д-р Валентин Василев.

Допреди 6 години в Бургас нямаше нито един съдов хирург, но благодарение на съвместните усилия на МЗ, Община Бургас като основен акционер в УМБАЛ Бургас и ръководството на болницата, в града вече се извършва пълен обем на диагностика  и оперативно лечение на съдовите заболявания – артериални и венозни. Сключен е договор по всички съдови пътеки със Здравната каса.

За шестте години от съществуването му, през Отделението по съдова хирургия са минали над 10 000 пациенти, а извършените операции са над 6000. Такъв обем дейност няма нито едно подобно отделение на територията на региона. Тук се оперират най-сложните и спешни случаи, които налагат намесата на съдов хирург и мултидисциплинарен екип.

Разрешението за дейността на Клиниката по съдова хирургия е издадено от МЗ в края на миналата година, заедно с новото разрешение за дейност на УМБАЛ Бургас АД. То дава право на болницата да оссъществява учебна и диагностично-лечебна дейност в 30 медицински специалности. 6 от отделенията имат трето ниво на компетентност и имат право да обучават студенти и специализанти