„В очакване на Годо“ на 31 май в Поморие

Представлението „В очакване на Годо“ на Театър Българска Армия ще се играе  на 31-ви май /сряда/, от 19.30 ч.  в НЧ „Просвета1888″-Поморие.

Автор: Самюъл Бекет

Превод: Бояна Петрова

Режисьор: Иван Урумов

Сценография и костюми: Нина Пашова

Участват: Юлиан Вергов, Моню Монев, Георги Къркеланов, Иван Радоев и Петър Димов.

Но кой е Годо? Така ли се нарича? Ще дойде ли? И има ли го изобщо? А ние съществуваме ли?

„В очакване на Годо“ е първата и една от емблематичните пиеси на драматурга Самюъл Бекет. Тя е поставена за първи път през 1953 година от Роже Блен в малкия театър „Вавилон“ в Париж. Още на премиерата пиесата се превръща в сензация. Задържа се на сцената чак до 1958 г. и има над 400 представления, които са посетени от повече от един милион зрители. Две години след забележителната парижка премиера, пиесата е реализирана за първи път и във Великобритания от Питър Хол. Повечето появили се рецензии тогава са негативни. Ситуацията е преобърната от рецензиите на Харолд Хобсън и Кенет Тайнън. „В очакване на Годо“ печели призванието „Най-противоречива пиеса на годината“. Това е награда, която не е връчвана оттогава.

„В пиесите си Бекет поставя въпроса за необходимостта да понесеш съществуването, изгаряйки от желание да го напуснеш, който ни връща към въпроса на Хамлет „Да бъдеш или да не бъдеш?“