В Поморие хората живеят, обичат и душите им са театър

Детско-юношеският куклено-театрален фестивал в Поморие „Сцена край морето 2024“ се проведе за 16-ти път и даде възможност за национална изява на младежки театрални трупи от цялата страна. Организатор е Народно читалище „Светлина 1939” гр.Поморие, под патронажа на Община Поморие.  Програмата на Театралния фестивал бе наситена, с много богат избор на достойни за гледане заглавия.  За три дни на сцената на НЧ „Светлина 1939”  се изявиха театрални състави от Бургас, Варна, Вършец, Кюстендил, Любимец, Несебър, Пазарджик, с.Поповци, Първомай, Силистра, София,  Сливен, Стара Загора, Твърдица, Търговище, Хасково, Шумен и др.

Журито на Детско-юношеския куклено-театрален фестивал в Поморие “Сцена край морето“ е тричленно. Председател е Валери Еличов, актьор в ДТ “Адриана Будевска” гр. Бургас, художествен ръководител на МТ “Валери и приятели” гр. Бургас. Членове на журито са  Румяна Кралева – актьор в Държавен Куклен Театър- Бургас, художествен ръководител на детски театрални школи в гр. Бургас и гр. Поморие и  Лидия Атанасова от ДКТ Бургас – дългогодишен художник- сценограф на ДТС “Светулка”. На тях се пада нелеката задача да оценят 29-те постановки, които се изиграха на сцената на НЧ „Светлина 1939“ от 28 до 30 юни 2024 г.

Председателят на журито Валери Еличов  прекара тежка медицинска интервенция само  преди три седмици, в момента се придвижва с техническо помощно средство-патерица. Въпреки трудностите в неговата мобилност, той не се спря  през целият тридневен театрален маратон в Поморие, изгледа всички постановки, разговаря с ръководители на актьорски трупи, с много младежи  и раздаде на всички плакети и грамоти за участие.Тричленното жури и тази година ще присъди награди на най-добре изявилите се. Награди, които  са за актьорско майсторство, за сценография, за костюми, за музика, за най-добро представление и други.

От името на организаторите – НЧ „Светлина -1939” и Община Поморие, председателят на журито Валери Еличов, връчваше плакети на  ръководителите на театралните състави, които са във вид на статуетки,  авторско дело на художника  Недко Данев. А на всички деца и младежи, участници във фестивала  бяха връчвани индивидуални грамоти за  участие, с изчитане на имената им пред всички. По този начин бяха зачетени  и уважен трудът на всички деца и младежи, дошли да играят на поморийска сцена.

Ето участията в третия фестивален ден, 30 юни:

 Прекрасно начало на третия фестивален ден на „Сцена край морето“ 2024 постави Клуб „Детски театър“ при СУ „Проф. д-р Асен Златаров“ гр. Първомай, с художествен  ръководител Теодора Кирякова. Жителите и гостите на Поморие, дошли в ранния час в салона на НЧ „Светлина 1939“  гледаха пиесата „Василиса“ . Пиесата е създадена по стиховете на една от най-любимите детски поетеси и драматурзи Мая Дългъчева . 20 -те малки артисти от Първомай в първа възрастова група, всички те в начален етап на образование,  затвърдиха отличното си представяне от миналата година. С огромна радост, облечени в сияйните костюми  на героите от приказката, те изиграха пред поморийската публика спектакъла „Василиса“ и предадоха посланието си за обич: „Да е жива обичта между хората“

Много успешен дебют на „Сцена край морето“ през 2024 г.  направи МТС “Смехоранчета  към НЧ “Дядо Стойно- 1927 с.Поповци, община Габрово, с художествен ръководител Тихомир Иванов. Постановката “Как писар Тричко не се ожени за царкиня Кита, с китка накитена” от Никола Русев разсмя поморийската публика в неделния ден. В тази творба смехът на автора е ярък, сочен, но и много мъдър. Написан като народна приказка, с много фарсови елементи, граничещи с гротеска, този спектакъл даде друга гледна точка за любовта.

ТСХвърчащите хора” към Военен клуб – Сливен, с художествен ръководител Вяра Начева,  се представи  с  премиерния си спектакъл“Юбилей” на Антон  Чехов. Със зрителите в салона на НЧ „Светлина 1939“ бе споделена една шега  за кривините на човешкия характер. Актьорските изпълнения, пресъздаващи бликащите емоции, експресивните образи и символи на  руския класик Чехов връхлетяха като ураган в залата на НЧ „Светлина 1939“-Поморие.  Председателят на журито Валери Еличов каза, че  с поставянето на  “Юбилей” на  гениалния руски писател Антон Павлович Чехов младите хора  показаха, че имат представа от великите драматурзи на света. И това е похвално.

Театралната школа при ОНЧ „Напредък-1864“ гр.Търговище се представи в пълния си блясък на ДЮТФ „Сцена край морето“ в Поморие. Художествен ръководител е Грета Неделчева, знаково име от трупата на театъра и опитен педагог. Млaдитe aĸтьopи  пpeдcтaвиха  на 16-то издание на театралния  фестивал интересната и много въздействаща пиeca „Зa или пpoтив“,  пo шeдьoвъpa “12 paзгнeвeни мъжe” нa Peджинaлд Poyз. В адаптираната версия се разказа за шест ученички – без имена, без да се познават, но трябва да се обединят и да преодолеят озлоблението си към всичко. Преодолявайки егото си, те трябва да вземат изключително важно решение дали един младеж е виновен или невинен за убийство“. B тoзи спектакъл тeмитe зa нeтъpпимocттa, бeзpaзличиeтo, бъpзoтo взeмaнe нa peшeниe, aгpecиятa и дoĸaзвaнeтo нa млaдитe xopa развълнува много поморийската публика. Тя притихна, силно провокирана, за да гледа „Зa или пpoтив“, което показа, че следи внимателно всяка дума, всеки жест на актьорите от Театралната школа при ОНЧ „Напредък-1864“ гр.Търговище.  Пиесата с този психологическо- криминален жанр обогати фестивала „Сцена край морето“, каза председателят на журито Валери Еличов.

 Актьорска студия  „Арте“ гр. София, с  художествен ръководител Илчо Димитров   представи на 16-то издание на Театралния фестивал „Сцена край морето“ в Поморие   постановката “Неделя вечер” на Захари Карабашлиев. Какво е изневярата? А предателството? Може ли любовта да преодолее всичко? И къде е спасението? Неделя вечер не е просто момент от седмицата, а е особен  вид  душевно състояние. Неделя вечер е  всеки път, когато няма любов и сме сами , когато нещо ни тежи, когато ни боли… В спектакъла, пресъздаден от Софийска съботна група на  Актьорска студия „Арте“, има любов, изневяра, предателство, но и… спасение. Самият Захари Карабашлиев казва, че това е история за кризата  и как да излезем от нея. Освен  много размисли и меланхолично настроение, пиесата ни даде  и смях, и красота, и надежда.Актьорска студия „Арте“ гр. София редовно участва в „Сцена край морето“. Художественият ръководител Илчо Димитров  обича фестивала в Поморие и споделя, че му е любимият  и винаги идва с удоволствие. А с прекрасната си игра  актьорите от АС„Арте“ гр. София  получиха заслужени бурни аплодисменти.

Детско-Ююношеският театър „БИС” при  ЦПЛР “Анастас Стоянов” гр.Шумен, с художествен ръководител Диана Колева, се представи  с пиесата „Максималистът“.  На 16-то издание на „Сцена край морето“ шуменската трупа изигра пиесата на големия сатирик,  писател и драматург Станислав Стратиев. На сцената видяхме как двойката премина през редица комедийни ситуации. Зад привидната комедия обаче се крие втори сложен философски план, послание към публиката.  Прекрасните младежи от Шумен се раздадоха докрай  на сцената на НЧ „Светлина 1939“ . Художественият ръководител на ДЮТ „БИС” при  ЦПЛР “Анастас Стоянов” гр.Шумен Диана Колева, след получаването на статуетката сподели следното за организаторите на фестивала“ Сцена край морето 2024“: „Адмирации за това, което правите! Програмата е тежка, представление след представление, вие сте НЕЧОВЕЦИ! Изключително много съм възхитена от това, което правите! Фестивалът има голям смисъл, аз виждам тук мои ученици, пораснали вече и създали собствени театрални трупи. Тук се чувствам като у дома си. Огромен смисъл има всичко, което правите!!!Благодаря ви!“

ТШ при ОДК гр. Кюстендил; с художествен  ръководител Ани Кръстева, представи „Големанов“ на Ст. Л. Костов. Това е една от вечните комедии на българската драматургия, в която зрителите разбраха как в амбициозните пориви за власт губим себе си. Всичко неморално е голямо – и угодничество, и безбожие, и лицемерие, и безсрамието, в напразните стремежи към властта. Видяхме и  много ясно как се променя психиката на хората, имащи власт. Много силна роля на Големанов направи Радослав Алексиев и бе аплодиран бурно. Ръководителката на Театралната школа от Кюстендил Ани Кръстева благодари на организаторите на фестивала и каза, че от години идва в Поморие с удоволствие, защото тук хората живеят, обичат и душите им са театър.

Актьорска судия ‚Арте‘гр. София, с художествен  ръководител Илчо Димитров, представи “Грешката е вярна”, автор Дарио Фо. Редовен участник на фестивала в Поморие през последните години е Актьорска студия „Арте“.В нея младите хора съпреживяват театралната сцена. Страстта е завладяла всички, подвластни на магията, наречена театър. Доказателство за тяхната отдаденост освен аплодисментите, които съпровождат всяко тяхно представление, е и фактът че всяка година те печелят награди на различни театрални фестивали, на “Сцена край морето“ също.  Предпоследни по ред на явяване на фестивала днес, те се представиха с емблематичната пиеса на всепризнатия майстор на  комедията  Дрио Фо-“Грешката е вярна. Председателят на журито Валери Еличов благодари на ръководителя и целия екип на Актьорска студия „Арте“ гр.София за това забавно и много приятно представление, което заслужи бурните аплодисменти на публиката в залата на НЧ „Светлина 1939“ в Поморие.

16-то издание на „Сцена край морето“ 2024 бе закрито от ТС при СУ „Неофит Рилски“ гр.Твърдица, с художествен ръководител Надежда Колева, с театралната класика на Станислав Стратиев „Балкански синдром“. Това бе 29-то по ред представление, изиграно в  салона на НЧ „Светлина 1939“ в Поморие в рамките на три дни- от 28 до 30 юни 2024 г. Героите от спектакъла се втурваха на сцената на театъра – ей такива хора, у които бушуват такива страсти, че да се чуди човек откъде се вземат. Защото в живота ги няма. Или пък ги има? Качва се българинът на „сцената“ на живота  и си казва проблемите: едно чува, друго вижда; за да оцелее  прави „вятър“  и то много силен „вятър“; ядосва се предварително  за неслучили се събития, такива, които са само в главата му; винаги другите са му виновни; едно пише на теория, друго  показва на практика и още, и още…

Един прекрасен завършек на 16-то издание на ТФ „Сцена край морето“  с ТС при СУ „Неофит Рилски“ гр.Твърдица, с ръководител Надежда Колева.

 Всеки участник в „Сцена край морето“  2024 в гр. Поморие си тръгна с най-голямата награда за един актьор – любовта на публиката.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *