Гергьовденската изложба на поморийските художници се открива на 2 май

На 02.05.2024 г. /четвъртък/ от 17.30 ч.  в Градска художествена галерия „Дечко Стоев“ ще бъде открита традиционната Гергьовденска изложба на Сдружение за изкуство и култура – Поморие. В навечерието на патронния празник на града поморийските художници отново ще изненадат аудиторията с техника, цвят, интересни и различни творби.

След откриването на изложбата, от 18.00 часа в галерията ще се състои и камерен концерт “Stabat Mater”, който е продукция на Музикален център „Art Libitum“ – София и ще бъде в изпълнение на: Гергана Пенева – сопран; Росица Делиева – алт; Таня Никлева – диригент и съпровод. “Stabat Mater”, духовна кантата в 12 части, e най-известното произведение на Джовани Перголези.

„Stabat mater“ е римокатолически химн от 13 век, най-силната средновековна латинска поема, разкриваща страданията на Майката Христова. Редица композитори създават творби по този текст. Една от най-красивите е на Джовани Батиста Перголези (1710-1736) – италиански композитор, цигулар и органист, който за краткия си живот написва повече от 10 опери и няколко интермедии. Причислява се към най-значимите автори в стила опера-серия. Счита се за основоположник на опера-буфа с творбата си „Слугинята-господарка“. Пише и много духовни творби, а “Stabat Mater”, духовна кантата в 12 части, e най-известното му произведение.

Заповядайте на 2 май  в Градска художествена галерия „Дечко Стоев“-Поморие,   за да се насладите на симбиоза от изкуства!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *