Гледайте изпълненията на състави, участвали в православния фестивал в Поморие през 2019 г.

fest2019На 11 юни Православната църква чества празника на Св. Богородица „Достойно ест”, посветен на чудотворната икона в Света гора на Богородица и песнопението „Достойно есть“, възпяващо божията майка в света литургия.

На този празник е посветен Международният фестивал на православната музика „Света Богородица- Достойно есть“, който се провежда в гр. Поморие от 2004 г. и събира стотици участници от България, Русия, Сърбия, Украйна, Холандия и др. Тазгодишното XVII-то издание на фестивала, който трябваше да започне днес, 10 юни, няма да се състои заради епидемичната обстановка в страната, но организаторите му подготвиха емоционален подарък за ценителите на църковните песнопения.

В продължение на пет последователни дни, в YouTube канала на фестивала ще бъдат публикувани пет различни плейлисти с избрани изпълнения на състави, участвали в православния фестивал през 2019 година. Всяка селекция ще бъде публикувана в 11:00 часа, в дните от сряда (10 юни) до неделя (14 юни).

“В продължение на 16 години, обикновено по това време, Поморие посрещаше гости – участниците в Международния фестивал на православната музика “Св. Богородица – Достойно есть”. Приятели, които с желание и нетърпение очакват всяка среща с гостоприемния ни град и такива, които за първи ще се докоснат с магията на този духовен празник и с красотата на поморийското море.
Тази година вълнението, което усещахме тогава, е превърнато в спомен, наситен с тъга. Но трябва да бъдем оптимисти и да живеем с Вяра и Надежда. За да не е така тихо, пусто и тъжно в сърцата, ще опитаме да донесем малко радост и красота за всички, на които тазгодишния фестивал липсва. Насладете се, преживейте отново и споделяйте завладяващата емоция!”, сподели Tаня Никлева-Владева, член на фестивалния секретариат.

Линковете към изпълненията могат да бъдат открити и на Фейсбук страницата на фестивала.