Да не се създава паника в Поморие, апелира кметът Иван Алексиев

Във връзка със сигнал за около 30 деца от детските градини в Поморие, които са получили стомашно неразположение с повръщане, са сезирани Регионалната здравна инспекция и Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ – Бургас.
Инспектори от двете институции вече извършиха проверка и на двете детски градини и кухня-майка в град Поморие, заради съмнение за хранително натравяне, съобщиха от пресцентъра на Общината. Храната в детските заведения е доставяна от кухня майка, която е с преустановена дейност до приключването на случая. Няма хоспитализирани деца. Инспекторите към ОДБХ-Бургас са взели проби за лабораторно изследване от наличните храни и суровини, както и от контактните повърхности и посудата от кухнята -майка, а резултати се очакват в понеделник, в края на работния ден.
„Към момента няма данни за хранително натравяне, напротив според лекарите, прегледали децата, по-скоро става въпрос за летен вирус. Моите деца също посещават градината и съм потресен от начина, по който се спекулира с темата, използвайки загрижеността на родителите към здравето на децата. Няма да допусна създаването на изкуствена паника, въпреки предизборните вълнения на някои хора.”, коментира кметът Алексиев.
Според информацията, която постъпва непрестанно в Община Поморие, днес децата отново са на градина, а част от отсъстващите са здрави, но са останали в къщи по преценка на родителите си.

6 Отзиви

  1. Браво на дечицата! За един ден около 30 деца от детските градини в Поморие са се справили с летния вирус!?
    А взели ли са проби от персонала в кухнята- майка и в детските градини?

  2. Кухнята майка храни 350 деца, не 35.

    • Храни 350 деца,от които 35 са потърсили медицинска помощ в Поморийската болница,а колко отидоха в Бургас и колко не потърсиха лекар? Учителките си познават децата да кажат те колко са.

  3. Според резултатите от направените изследвания проблемът е от водата

  4. Пморийци са прости същества първо плюят после се пулят и клепат

  5. 10 % не са малко, а ако има родители завели децата си в Бургас става епидемия, ако говорим за вирус! Градината трябва временно да бъде затворена при всички положения, дали е вирус или човешка немарливост е без значение за останалите здрави деца. За едно съм съгласен с Кмета, паниката е излишна и може само да навреди допълнително.