Денят на родилната помощ бе отбелязан в Поморие

На 21 януари  в България почитаме всички онези специалисти, които помагат на живота да се появи на белия свят. Всеки от нас дължи благодарност на акушерките, акушер-гинеколозите, неонатолозите и всички специалисти, които работят в отделенията за грижи към родилката и бебето.  

Празникът започна рано сутринта в Поморие с песни и танци и  спазвайки обредността на деня.  Групата на празнуващите жени спираше  по улиците на Поморие мъжете, които  трябваше да се “откупят” с пари.

По традиция, в Деня на родилната помощ,  жените отидоха в МБАЛ Поморие, за да честитят на всички посветили  си на  професията първи да улавят живота, да вдъхват сили и кураж на новородените. Тържеството  беше  организирано от НЧ „Светлина 1939“ в Акушеро-гинекологичното  отделение на поморийската болница. Целият медицински екип, беше зарадван от Групата за автентичен фолклор ”Здравец”. Спазена беше обредността, подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към хората, посветили се на това да даряват майките с най-голямото щастие на света- децата. С калъп сапун и нови  кърпи беше извършено обредното поливане на акушерките.

Пред медицинския екип на АГ-отделението бяха прочетени поздравителни адреси. „С отношение, знание и опит Вие умело пишете първите страници на новия живот. Изказвам огромната си признателност към отговорността, с която изпълнявате своята изтощителна, но и изключителна професия.“, гласеше част от поздравителния адрес, изпратен от кмета Иван Алексиев за медиците. От Община Поморие те получиха още богата кошница с продукти и торта. Подаръците поднесе директорът на дирекция „Хуманитарни дейности“ Антон Лалев. Сред гостите, дошли да поздравят медиците за празника, бе и малката очарователна Катерина, която се появява на бял свят в поморийското АГ – отделение на тази дата точно преди 3 години.