Десетки смелчаци се хвърлиха в морето за спасяването на Светия Кръст

Десетки  смели мъже се хвърлиха в морето днес за спасяването на Светия Кръст. Така в Поморие и Ахелой бе спазена традицията на Йордановден (Богоявление).

В Поморие Светият кръст беше хвърлен на две места. В центъра, най-бърз беше помориецът Илиян Христов, на 32 години, сред още 22-ма смелчаци.  Наравно с мъжете, в студеното море влезе и 10-годишният Щерион Дайлов, който заслужено спечели аплодисментите на присъстващите.

В квартал „Свети Георги” надпреварата беше между десет смели мъже, а пръв Светия кръст извади 20-годишният Теодор Михнев. Той е помориец и достига пръв до кръста за втора година. В Богоявленския ритуал се включи и 62-годишният Василий Кубасов от Русия.

В гр. Ахелой мераклиите да спасят кръста бяха трима.  Най-бърз сред тях беше Иван Недков, на 18 години от гр. Ахелой, който за пореден път скача в морето, но за първа година достига Светия кръст пръв.

Кметът на община Поморие Иван Алексиев награди за смелостта всички участници, скочили в студените води на януарското море.

Празничното отбелязване започна с литургии в храмовете. Стотици се включиха в последвалите шествия до ул „Крайбрежна“ и ул. „Морска“в Поморие и до плажа в Ахелой, за да станат свидетели на Богоявленския водосвет и хвърлянето на кръста във водите на Черно море.