Започнаха да строят рибарското пристанище в Поморие

Започна строителството на рибарското пристанище в Поморие, съобщиха от пресцентъра на Община Поморие. Общата площ на новото рибарското пристанище с прилежащите зони обхваща 41 309 кв. м. Съществуващото досега рибарско пристанище беше с хелинг за около 17 лодки, сериозно компрометиран с надлъжни пукнатини кей и свободна линия за приставане на лодки само около 105 м.
„Изпълняваме основните искания на рибарите, това са изграждането на защитни съоръжения за лодките и осигуряване на условия за разтоварване, съхранение и продажба на уловите им. С реконструкцията на рибарския хелинг и превръщането му в пристан за 112 лодки и 8 малки рибарски кораба, много скоро Поморие ще бъде град с едно от най-модерните рибарски пристанища по Черноморието” – каза кметът Иван Алексиев по повод стартирането на строителните дейности по проекта.
Една от най-съществените дейности е укрепването на бреговата ивица и изграждане на два предпазни вълнолома. Източният е с обща дължина 505.93 м. Съставен е от зона за пристан на рибарски кораби, хелинг за 40 лодки и технологична площадка. Част от този вълнолом ще служи за защита на подходния канал при входа на акваторията. Западният предпазен мол е с обща дължина 182.15 м. и ще бъде пристан за 5 малки рибарски кораба.

Новото пристанище също ще разполага с крайбрежен хелинг, както и досегашното, но новият ще осигури места за 36 лодки. Ще има кей и съоръжение от плаващи елементи тип „Pontoon” за швартоване и приставане на рибарски лодки. Предвидено е да има подходен навигационен канал с минимална дълбочина 5 м и навигационно оборудване.

По проект ще бъдат изградени две нови сгради – една за рибна борса и административно обслужване и една за ремонтни работилници. Предвидено е да има паркинг за автомобили и бусове, помпена станция за отпадъчни води, трафопост и електрогенератор.

2 Отзиви

  1. Освен, че ще е най-модерното, излиза че Община Поморие може да кандидатства и за Гинес, за най-бързо строителство на пристанище!

  2. Отвратително съсъпване на ландшафта на брега, нямаше нужда от такова гигантско пристанеще, имаше дори празни места за лодки. Алексиев и герб и строителната им мафия да си ходят, да спрат да чупят града и да леят бетон. Писна ни.