За празника на Поморие е преиздадена книгата “Анхиало, Византия и българските владетели през Средновековието”

За празника на град Поморие – Гергьовден, книгата “Анхиало, Византия и българските владетели през Средновековието” на Валя Георгиева е преиздадена, с любезното съдействие на Община Поморие.

“Анхиало, Византия и българските владетели през Средновековието” – исторически поглед към миналото на Анхиало – античното селище, което се намира в местността Палеокастро, при днешния град Поморие

Какъв град е Анхиало?! Тракийски, гръцки или римски град, предпочитан заради солта, “Свещеното езеро” и удобното пристанище или е “ябълката на раздора”?! През Античността – между Аполония и Месамбрия, а през следващите векове – между Византия и България. Преживява няколко разрушения и стотици походи на покритото с “вечна слава” Анхиалско поле и край “високите стени” на крепостта. Историческата наука все още не се е произнесла за точната дата на неговото създаване. Не ни е известно и името на неговия основател.

Анхиало! Един античен град от западнопонтийското крайбрежие забулва в тайна своята история през хилядолетията!

Книгата “Анхиало, Византия и българските владетели през Средновековието”  на Валя Георгиева  е за всички, които обичат Поморие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *