За ремонта на пътя с. Медово – с. Бата – с. Страцин се отпускат 7 милиона лева

По покана на кмета Иван Алексиев днес на 43-то заседание на Общински съвет – Поморие присъства и областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова. Тя благодари за екипната работа с Община Поморие и подчерта някои от важните задачи, решени в резултат на доброто взаимодействие между областна управа и общинска администрация, съобщават от пресцентъра на Община Поморие.

Изложението си пред местния парламент проф. Мария Нейкова започна, отчитайки напредъка по процедурите за обезщетяване на лозарите, пострадали от опустошителната буря през септември. Темата е приоритетна и комуникацията с ресорния министър вече е на етап подготовка на указания за предоставяне на утвърдените 2.3 млн. лева по държавна помощ „Помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични условия, които могат да бъдат приравнени на природни бедствия“.

Като постижение от съвместните усилия проф. Нейкова посочи и ремонта на пътя с. Медово – с. Бата – с. Страцин, който е одобрен за финансиране с постановление на Министерски съвет. 7 млн. лв са средствата, осигурени за ремонтните дейности, като кметът Алексиев поясни, че половината от сумата вече е преведена и текат процедури по ЗОП за избор на изпълнител и надзор.

Алексиев обяви още, че със съдействието на областния управител до края на годината ще бъде завършена и дълго бавената процедура по връщане на бившето военно поделение на Общината, чиито сгради и терени впоследствие ще се използват като база на общинските предприятия. В подобно забавяне между множество административни пречки до скоро бе и регистрацията на лодкостоянка в град Ахелой. „С помощта на проф. Нейкова тези процедури се задвижиха и се надявам скоро да подобрим условията на работа за рибарите в Ахелой, така че спокойно да акостират и да си прибират улова.

Много е важно да има взаимодействие между местната и държавната власт, защото ние сме едно, ние работим за хората, за това сме избрани и назначени. Нещата обаче няма как да се случват, ако общината няма подкрепата на държавата, в частност на областна управа.”, сподели Алексиев.

Сред добрите резултати, постигнати съвместно с областния управител Мария Нейкова, кметът обяви и одобрението на атрактивния проект за „Водно шоу” – плаващ музикален фонтан в Поморийски залив.

„За два месеца само държава и община успяхме да свършим редица задачи, изостанали във времето по различни причини. Изводът е, че работата в дух на взаимодействие и принципност води до резултати. Затова и моят призив пред Вас и пред всички местни и държавни органи е за разумност, градивност и решения, водени от обществения интерес.“, каза областният управител в заключение на изявлението си пред Общински съвет – Поморие.