За 64-ти пореден път в Поморие се откри празникът на словото

За 64-ти пореден път в Поморие се откри  празникът на словото – Яворови дни 2022.

“Щастлив съм, че на това емблематично за Поморие място, Яворовите скали, днес сме събрали толкова много хора. Вече 64 години независимо от превратностите на времето, независимо от трудностите, с които се сблъскваме днес, в Поморие се провеждат Яворовите дни. Това е така, защото дошъл в далечната 1899 година в тогавашно Анхиало, телеграфистът Пейо Крачолов, присядайки на този бряг и впервайки взор в необятната морска шир, вдъхновен от случващото се на това място, написва едни от най-великите произведения в българската литература. Тук, на този бряг, се ражда синът на Поморие, гениалният Яворов. Затова ние, признателните поморийци, всяка година сме тук, но благодаря и на всички гости, дошли от различни краища на страната, за да почетем поета и да открием заедно поетичните празници в негова чест.” С тези думи кметът на община Поморие Иван Алексиев откри 64-то издание на „Яворови дни“. Той благодари на организаторите от НЧ „Просвета 1888“ за огромното старание при подготовката на събитието, за което говори и големият брой участници, включили се в традиционния рецитал-конкурс тази година. „Благодаря на всички, които подкрепят тази мисия, защото културата трябва да е жива, но за целта тряба хората да я подкрепят и да работят за нея!“, добави още Алексиев. В рамките на церемонията за принос към образованието и културата на Поморие бе отличен Боян Чимов – поет, писател, дългогодишен преподавател и директор в местното СУ „Иван Вазов“. Чимов получи плакет – почетен знак на Община Поморие, изработен от скулптора Ненчо Русев.

„Яворови дни“ е една от онези инициативи, с които не позволяваме на времето да „смалява“, да рефлектира по какъвто и да е начин върху паметта ни за гениите на България. Това събитие е част от културния облик не само на гр. Поморие, а и на област Бургас. В 64 издания то отдава необходимите уважение към гения на българската лирика Пейо Яворов. Поетът, който чрез думите си ни подари незаспиващи за чудесата на невидимия свят очи. Богата и вълнуваща програма от 1 до 4 септември. Уверена съм, че така както поетът остава вечен, така и Националните поетични празници „Яворови дни“ ще пребъдат във времето със своите чудесни послания. Време за “-музика – лъчи”…, каза на откриването на литературните празници областният управител на Бургас Мария Нейкова.

„Яворови дни“ в Поморие започнаха със заупокойна молитва за Пейо Яворов  в Храм „Рождество на Пресвета Богородица. Официалното откриване се състоя на паметника на Яворов. Великолепно, лично, емоционално и различно слово за поета изнесе проф. Ана Кочева. Тя разказа за „своя Яворов“: В мига, в който приех поканата да застана тук пред вас, до паметнка на поета, си дадох ясна сметка за няколко неща. Първото е, че тези скали тук са много високи. На тях 64 години без никакво прекъсване, за да открият най-смисления и най-хубав празник на Поморие, са заставали общественици, литературни критици, поети, писатели… Т.е вие вече знаете и сте чували всичко за Яворов и няма как да добавя нещо ново и изключително пред една публика, която по всяка вероятност е най-грамотната по отношение на поета. Затова реших да ви разкажа за „своя Яворов“. Да, Яворов е на пиадестал, той е високо, недостижим е. Но в същото време за мнозина от нас, той е много свой, много наш, много близък!

Въздействаща бе и изявата на талантливата Сияна Христова от Поморие, която рецитира стихотворението „Песен на песента ми“.

За да се поклонят при паметника на разнородния гений бяха дошли и много деца и възрастни от бургаската арменска общност, водени от Ховсеп Мелконян. В емоционална реч той сподели, че за арменците „Яворов е син на два народа“.

На събитието присъстваха също председателят на Общински съвет – Поморие Адам Адамов, заместник-областният управител Мария Ценова, бившият заместник-министър на културата Румен Димитров, Тодор Иванов – главен уредник на Къща-музей „П.К.Яворов” – гр. Чирпан, енергийният експерт Жечо Станков, видни общественици и културни дейци, сред които Теодоси Гуджуков, Руси Куртлаков, жители и гости на града. По-късно в НЧ „Просвета 1888“ бе представена пиесата „Търновската царица” по Емилиян Станев. Драматизация и   режисура Бойко Илиев .

262 творби на участниците в Националния литературен конкурс „От заник слънце озарени, алеят морски ширини…“бяха прегледани от жури с състав: Радослав Гизгинджиев, Райна Дамяни и Роза Боянова, което даде следните награди:

ПЪРВА НАГРАДА – Христина Главанова от гр. Севлиево за стихотворението„Следлятно”

ВТОРА НАГРАДА – Ивелина Радионова от гр. Провадия за стихотворението„Светулките се сбогуват на зазоряване”

ТРЕТА НАГРАДА – Дачо Господинов от с. Гецово, общ. Разград за стихотворението „Незаглъхващо”

ПООЩРИТЕЛНИ НАГРАДИ: Ива Спиридонова-Найденова  гр. София за стихотворението „Миг преди” и

Павлина Йосева – гр. София за стихотворението „Всичко е тук”

На 2 септември програмата продължи със следните събития:„Поне за миг да полетя” – изложба живопис на Иван Андонов,  представена от Мария Статулова и Люба Маричкова в Галерия„Дечко Стоев” и   „Две хубави очи” –  концерт  на  Соня Маринова – сопран и  проф. Красимир Тасков – пиано в Читалище „Просвета 1888“

3 СЕПТЕМВРИ / събота /

11.00 ч.  Национален рецитал-конкурс – първи кръг  в Читалище „Просвета 1888“

18.00 ч.  Георги Бърдаров и издателска къща „Мусагена” представят романа  носител на Европейска  награда  за литература  „Absolvo te” в ГХТ„Дечко Стоев”

20.30 ч.  „Писма от морето”: Среща с писателя Радослав Гизгинджиев на 3аметника на Яворов.  Музикален съпровод – Мария  Петкова и  Мая  Тороманян.

4 СЕПТЕМВРИ / неделя /

10.00 ч.   Национален рецитал-конкурс – втори кръг в  Читалище„Просвета 1888“

19.30 ч.   Концерт  в Лятно кино Яворов  на Джаз формация – Ани, Боби, Ники и Дамян и връчване на наградите от националния конкурс за поезия  „ От заник слънце озарени, алеят морски ширини”