Изложба „Изявени творци на фотографията в Анхиало през ХХ в.” в Историческия музей

Колко често, разглеждайки с интерес албумите с черно-бели снимки, се замисляме кои са хората зад фотообектива, благодарение на които, ние можем да се докоснем до атмосферата и уловим пулса на случващото се през годините? Кои са авторите, които направиха възможно за сетен път пред нас да оживее родното Поморие с цялото му очарование и красота и да си припомним за позабравени случки, събития, приятели?

Да, действително „Животът е кратък, а изкуството е вечно!” („Ars longa, vita brevis”). Вдъхновени от тази мисъл, решихме да подготвим изложба, посветена на творците на фотографията в Анхиало/ Поморие от отминалия вече ХХ в. Това са хората, за които фотографията беше изкуство, осмислящо живота им. Изложбата ще бъде открита през юни 2023 г. В нея ще разкажем за някои от първите фотографи на Анхиало/ Поморие, както и за дейците, ръководили фотоклубове, кръжоци, завеждали ателие в града. Ще представим различни видове и модели аналогови фотоапарати, фототехника и фотосъоръжения. И разбира се ще има много снимки на приморския ни град, на неговите жители и гости.

С оглед на това, обръщаме се към всеки, който би могъл да ни помогне с експонати, информация, фотографии, да се свърже с нас и ни съдейства. Нека заедно да съхраним спомените и миналото на Поморие.

Любка Николова, уредник в отдел „Нова и най-нова история” при ИМ Поморие