Карта на Бургаския залив /1907/ показва района на прочутите поморийски лозя

Те са стигали до някогашните Морски бани на Бургас

Карта на Бургаския залив (1907), Поправена и попълнена през 1907 г. - М 1:40000, Географски инситут-София,1925, издание 1930 г. Печатна, оцветена © Възстановка, дигитално копие и текст ДА “Тракия” ГЕОПАН , 2002-2013
Карта на Бургаския залив (1907), Поправена и попълнена през 1907 г. – М 1:40000, Географски инситут-София,1925, издание 1930 г. Печатна, оцветена
© Възстановка, дигитално копие и текст ДА “Тракия” ГЕОПАН , 2002-2013

Когато старите карти проговорят… и поземлените комисии мълчат. Тази парафраза на отколешна мъдрост приляга и за военната карта на Бургаския залив, създадена през 1907 г.

Картата е подготвена по подложка от 1903 – 1904 г., поправена и допълнена през 1907 г. Издадена е от Географския институт – София. Последното издание е част от архива на Поморийската градска община. На картата са нанесени допълнително в цветове лозовите насаждения, пътищата и селскостопанската земя (ниви) към 8.10.1932 г. – собственост на поморийци. Добавките са надлежно заверени от кмета на градския инженер, което й придава доказателствена сила. Видно е, че поморийската собственост обхваща земи, дори и на територията на днешната бургаска община. Поморийските лозя са стигали до т.н. Морски бани на Бургас (района на Морското казино).

Поморийската карта крие в себе си много ценна информация за Бургаския залив и двете съседни общини – Поморие и Бургас.

Силно повреден от времето, оригиналът се съхранявал в Градския музей и галерия (дн. Исторически музей – Поморие). Документът е подложен на дигитална възстановка от МТКЦ •ГЕОПАН• през 2002 г. Общинският музей и галерия предостави още тогава възможността на ГЕОПАН за популяризира този ценен картографски паметник. Така старата карта започва нов живот – в полза на всички, които обичат истината.Тя съдържа богати данни за историята не само на Поморийската община, прочута със своето лозарство и винарство, а и на Западното Черноморско крайбрежие.

Възстановеното изображение в пълен обем от няколко дни, е част от експозицията  за поморийското лозарство на „Поморийско злато” АД.  Картата е  безупречно доказателство за произхода на гроздето, което се използва за реномираната продукция на една от най-известните черноморски винарни.

 

д-р Стефан ПЕЙКОВ – член на Българска картографска асоциация (БКА)

Отсечка (дериват) от картата, използван в двутомника „ПОМОРИЕ: древност и съвремие”, 2011, издател ГЕОПАН - за илюстрация на смяната на наименованието Анхиало с Поморие. То се извършва  със заповед на министъра на вътрешните работи и народното здраве от 9 август 1934 г.
Отсечка (дериват) от картата, използван в двутомника „ПОМОРИЕ: древност и съвремие”, 2011, издател ГЕОПАН – за илюстрация на смяната на наименованието Анхиало с Поморие. То се извършва със заповед на министъра на вътрешните работи и народното здраве от 9 август 1934 г.

 

Отсечка (дериват) Атанасовско Езеро – 1907 Предоставена е на Фондация „Биоразнообразие” - за целите на проект за опазването на Атанасовското езеро. В съвременната картография има цяло направление, което използва старите карти, като източник  на разнообразни сведения за модерните клонове на науката и развитието. Оцветеният в зелено участък, който достига до Морските бани на Бургас е бил собственост на поморийци.
Отсечка (дериват) Атанасовско Езеро – 1907
Предоставена е на Фондация „Биоразнообразие” – за целите на проект за опазването на Атанасовското езеро. В съвременната картография има цяло направление, което използва старите карти, като източник на разнообразни сведения за модерните клонове на науката и развитието.
Оцветеният в зелено участък, който достига до Морските бани на Бургас е бил собственост на поморийци.
Пренасяне на гроздето в Поморие (Анхиало) – 11.10.1926 г., фото: Калъчев (ДА „Тракия - Геопан)
Пренасяне на гроздето в Поморие (Анхиало) – 11.10.1926 г., фото: Калъчев (ДА„Тракия – Геопан)

 

Логотип на „Черноморско злато” АД, Поморие
Логотип на „Черноморско злато” АД, Поморие
Представяне на възможностите на съвременното предприятие „Черноморско злато” АД – Поморие. Само гроздето е същото...
Представяне на възможностите на съвременното предприятие „Черноморско злато” АД – Поморие.Само гроздето е същото…