Кино в Поморие! Гледайте Анна Каренина

Читалище “Просвета 1888” Ви Кани на филма:

Анна Каренина

На 10 май /петък/ от 19.30 ч.

На 11 май /събота/ от 17.30 и  20.00 ч.

На 13 май  /понеделник/ от 19.30 ч.

Режисьорът на Atonement (Изкупление) Джо Райт (Joe Wright) и отличеният с “Оскар” сценарист и драматург Том Стопард (Tom Stoppard) създават една великолепна екранизация по едноименния роман на Толстой, залагайки на красива и нетрадиционна визия и прекрасен актьорски състав начело с Кийра Найтли (Keira Knightley), Джъд Лоу (Jude Law) и Аарън Тайлър-Джонсън (Aaron Taylor-Johnson).

.Когато става дума за екранизация по класическо литературно произведение, каквото е романът на Лев Толстой “Анна Каренина”, опасността зрителите да останат разочаровани винаги съществува.

Anna Karenina (Анна Каренина) на Джо Райт (Joe Wright) е не просто добра екранизация, а един наистина впечатляващ филм, който напълно заслужава четирите си номинации за “Оскар”. Не само заради прекрасната музиката и изключителните костюмите, които спечелиха отличието на Академията, но и защото е създаден от хора с доказан опит в екранизациите и това си личи.

Джо Райт е добре познат на кинофеновете като режисьор на две други изключително успешни екранизации – номинирания за четири “Оскара” Pride & Prejudice (Гордост и предразсъдъци) по едноименното произведение на Джейн Остин (Jane Austen) и отличения с “Оскар” Atonement (Изкупление) по романа на Иън Макюън (Ian McEwan).

Том Стопард (Tom Stoppard) е не само един от най-значимите съвременни британски драматурзи, но и носител на “Оскар”. Сценарият, който му донася отличието на Академията, е този на Shakespeare in Love (Влюбеният Шекспир). Негово дело е и сценарият на Brazil (Бразилия) на Тери Гилиъм (Terry Gilliam), който в основата си също е екранизация на романа на Оруел “1984”.

Лентата на Райт е една от най-добрите екранизации по романа на Толстой, а те всъщност съвсем не са малко. Един от първите филмови опити върху книгата е направен от Кларънс Браун (Clarence Brown) през 1935 година, а главната роля е поверена на Грета Гарбо (Greta Garbo).

Няколко години по-късно, през 1948 година, Вивиан Лий (Vivien Leigh) се превъплъщава в Анна Каренина. Интерпретацията на руския режисьор Александър Зархи от 1967 година също постига впечатляващ успех и може би в най-голяма степен се доближава до романа.

Едва ли има нужда да ви убеждаваме в качествата на произведение, провокирало толкова много екранизации. Историята също със сигурност е добре позната дори на онези от вас, които не са чели романа. Едно от основните качества на филма на Джо Райт е, че се придържа към сюжета на книгата без да променя или съкращава ненужно.

Едновременно с това Anna Karenina е изключително смел, оригинален и изненадващо различен филм. Алюзията за сцена и театралност, която присъства в цялостната визия на лентата, и красивите костюми са съчетани с интересни преходи между отделните сцени.

Главната роля е поверена на Кийра Найтли (Keira Knightley). Факт, който съвсем не е изненадващ, особено като се има предвид, че очарователната британска актриса изпълнява главните роли в Atonement и Pride & Prejudice на Джо Райт. Именно Pride & Prejudice й носи номинация за “Оскар”.

Към актьорския състав на лентата се присъединяват и двукратно номинираният за “Оскар” Джъд Лоу (Jude Law), на когото е поверена ролята на Каренин и Аарън Тайлър-Джонсън (Aaron Taylor-Johnson), когото вероятно свързвате със Savages (Диваци) на Оливър Стоун (Oliver Stone). Тайлър-Джонсън е в ролята на граф Вронски.

Извън рамките на основния любовен триъгълник също не липсват интересни актьори. Матю Макфейдън (Matthew Macfadyen), когото вероятно сте гледали в Robin Hood на Ридли Скот (Ridley Scott), е в ролята на Облонски, а тази на съпругата му Доли е поверена на Кели Макдоналд (Kelly Macdonald), която изпълнява една от главните роли в хитовия сериал Boardwalk Empire (Престъпна империя).

Младата шведска актриса Алиша Викандер (Alicia Vikander), която изпълнява главната роля в един от номинираните за “Оскар” за чуждоезичен филм – A Royal Affair, е в ролята на Кити. Сред актьорите, които със сигурност ще разпознаете, въпреки че се появяват в съвсем малки роли, са и Холидей Грейнджър (Holliday Grainger) и Мишел Докъри (Michelle Dockery).