Кметове настояват за повече полети до Летище Бургас

През януари кметовете на Бургас и Поморие поискаха от “Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт” АД съдействие за разкриване на нови въздушни маршрути от и до Летище Бургас. Като продължение на темата днес се състоя нова среща, на която присъства и Богдан Ферарио – мениджър развитие от Wizz Air. Освен Димитър Николов и Иван Алексиев, присъстваха още Николай Димитров – кмет на Несебър, и Румен Кисьов – зам.-кмет на Созопол.

Действията на местните власти са продиктувани от недоволството на туристическия бранш, бизнес организациите и компаниите с чуждестранно участие, развиващи дейност в региона. Те се оплакват от пълната липса на полети от/до Бургас през зимата.

Кметът Николов, подкрепен от колегите си, отново изброи многобройните причини на Южното Черноморие да бъде обърнато повече внимание. През последните 2 години броят на хотелската база продължи да расте, едновременно с интереса на туристите. Филиали на университети отварят врати в Бургас. Населението на региона нарасна с около 20 000 души, които избягаха от войната в Украйна. Много нови предприятия заработиха тук. Непрекъснат е ръстът в строителството на жилищни имоти. Апартаменти в Бургас купуват както граждани на други държави от Европейския съюз, така и българи, които работят там. Млади хора от Бургас, Стара Загора и населените места, разположени помежду им на картата, учат извън страната. В дните около Коледа или Великден, например, те са потенциални клиенти на авиопревозвачите. Вече близо 40 компании, развиващи дейност в ИТ и Аутсорсинг сектора, отвориха офиси и оперират в Бургас. Техните служители са млади хора, които обичат да пътуват.

Градове като Бургас, Поморие, Несебър и Созопол имат хилядолетна история, интересни са, развиват богата културна програма, постоянно увеличават броя на атракционите си. Тук има минерална вода, санаториуми, модерни болници, които могат да привличат здравни туристи.

Поради всички изброени причини бургаските кметове настояват, че Летище Бургас трябва и в месеците от октомври до май да предлага пътнически полети. А не както през последните години само карго полети.

Димитър Николов заяви, че има заявен интерес от жители на Полша и Израел, които биха летели до Бургас и през есенно-зимния период. Той се ангажира да разговаря с кметовете на Ямбол, Сливен, Стара Загора и Хасково, за да се узнае нагласата на жителите на тези общини дали ще им е най-удобно да използват именно бургаското летище, когато им се налага да пътуват през зимата.

Предстои обмяна на данни, числа, прогнози, а също така и следваща среща между бургаските кметове, концесионера на летището и представители на авиопревозвачите, съобщи Община Бургас.

На днешната среща присъстваха още главният изпълнителен директор на “Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт” АД д-р Франк Кванте, директорът на Летище Бургас Георги Чипилски, както и Евелина Пулева – зам.-председател на БРТК

1 коментар

 1. Така, и не става ясно какво е залегнало в Договора за концесия? Въобще Държавата изисквала ли е от концесионера да поддържа въобще някакви целогодишни линии, да пусне нови? Споменатите причини не са нови, а самата концесия би следвало да изхожда от анализи, и планове въз основа на споменатите!
  Това е едната въпросителна!
  Другата е, дали е ако е залегнало в концесията, то ако не се изпълнява, защо концесията не се прекратява?
  Тези въпроси Кметовете трябва да задават на Държавата, а не да искат нещо, от някой който евентуално (Договора за концесията е засекретен явно) не е бил задължен да прави!
  Ако, пък се окаже, че Държавата не е отстоявала своя интерес, и този на заинтересованите Общини?
  Какво ще предприемат тези Кметове?