Кметът на Поморие постави проблема със спирането на водата в Поморие

От няколко дни в Поморие има проблем с честото спиране на водата, което предизвиква недоволство в туристическия бранш в разгара на сезона, както и жителите и гостите на града.

От ВиК-Бургас обясняват, че се работи непрекъснато, а причината за авариите и спирането на водоподаването е претоварването на водопреносната мрежа.

Кметът на община Поморие Иван Алексиев публикува своята позиция след няколко срещи в ръководството на ВиК-Бургас, която гласи:

Уважаеми съграждани и гости на Поморие,

Във връзка с ежедневните аварии на водопровода в град Поморие през последната седмица и липсата на вода в града, споделям и подкрепям възмущението, изразено чрез получените множество сигнали, съобщения, телефонни обаждания от съграждани, гости и туристи.

Многократно разговарях с ръководството на ВиК Бургас и получих уверения и обещания, че проблемът ще бъде решен, но очевидно това не се случва, а ситуацията летен курорт да остане без вода през по-голямата част на деня е възмутителна. В тази връзка, като кмет на Поморие бих подкрепил всяка гражданска инициатива, включително и подписка срещу безобразията, липсата на адекватна позиция и отговорност от ръководството на ВиК дружеството и по-конкретно  – район Поморие.

Както Вие, така и аз като кмет, нямам никакви възможности да се „преборя“ с тежкия държавен монопол в лицето на ВиК Бургас.

„Водоснабдяване и Канализация“ ЕООД Бургас е държавно търговско дружество с принципал министърът на регионалното развитие, а Общината няма как да въздейства – нито с осъществяване на контрол, нито с осигуряване на аварийни групи. Знаете, че таксите, които ние, жителите на гр. Поморие плащаме за вода, се заплащат към ВиК Бургас, а не към общинския бюджет. Именно затова, считам че е наше право да изискваме по-добро обслужване, адекватни реакции и необходимото отношение от страна на обслужващия оператор. Присъединявам се към всяко Ваше недоволство и Ви уведомявам, че за всички критики и въпроси относно предоставената услуга отговарят службите на ВиК:

ВиК – Поморие

 • телефони: 0596 23 055 и 0596 22 033

ВиК – Бургас

5 Отзиви

 1. В момент, в който ВиК твърди, че мрежата се “претоварва”, Дружеството предлага увеличение с 59%!!!
  Общината има поне две дирекции, които трябва, и могат да изготвят доклади, които са продиктувани от съответните анализи на експерти, и вещи лица, дори може да потърси помощ и отвън, ако е необходимо. Общината трябва да си потърси правата в Съда! Оправданието им е престъпно, не абсурдно.
  Нима Дружеството не знае, че издава партиди на “претоварената си мрежа”?
  Нима цената за потребителя не е в челната тройка от всички области?
  Ще повторя … Общината е длъжна да си потърси, и да защити правата на своите граждани в Съда. Длъжна е защото Поморие Реши, че туризма ще бъде основния му поминък!

  • Независим

   В тази статия на кмета на община Поморие пише, че ВиК Бургас е
   държавно търговско дружество, а Общината няма как да въздейства….!?

  • Начинът е Общината да си потърси правата по съдебен ред! Пак ще повторя, че “оправданието им” е престъпление, а не абсурд! Другата възможност за въздействие е завеждане на групово дело от всички потърпевши (гражданско дело), но и тогава Общината не трябва да си заравя главата в пясъка
   Да, Дружеството е изключителна държавна собственост, и Общината не може да въздейства! Но, това не означава, че трябва да бездейства! Разговорите явно не “помагат”, най-малкото защото проблема не е от тази година, и аз лично не виждам светлина в тунела за следващия сезон!

 2. Независим

  Защо са посочени грешни телефони за контакт с ВиК Бургас!?
  Те са за друг район и лицата, които се обаждат от тези телефони
  са на длъжност, която няма никаква връзка с въпроси, които се
  отнасят за водоснабдяването на район Поморие!
  Защо кмета на Поморие подвежда със своята информация своите
  съграждани и с това води до още по-голямо изнервяне от създадената
  ситуация?!

  • Проблема с безводието при пълни язовири не е само в Поморие, но и в цяша България. Без никакви инвестиции и ремонти по цялостната остаряла водопроводна мрежа както и канализационна където тя не съшествува в много населени места. И това в 21 век, в Европейски съюз. Пълен абсурд. Повече от 50 години се работи на парче.Тук закърпили там сменили тръба, но в останалите участъци тънещи в старост никой не си мърда пръста да направи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *