Конкурс за есе „Балканските войни 1912-1913 г. и националният идеал за единение на България“

СНЦ „Граждани за Поморие“и Фондация „25 века Поморие“ организират конкурс за есе, посветен на 110 години от началото на Балканските войни.

Темата на есето е : „Балканските войни 1912-1913 г. и националният идеал за единение на България“

Условия за участие в конкурса:

Участници могат да бъдат ученици от 16 до 19 години. Есето да бъде в обем до 7 стандартни страници /1800 знака на страница/.

Краен срок за изпращане: 31.03.2023 г.

Моля, обърнете внимание :

-Участниците в конкурса се съгласяват творбите им да бъдат публикувани от организаторите;

-Творбите няма да бъдат връщани;

-Есетата трябва да бъдат подадени според регламента, като неотговарящите на изискванията  му ,няма да бъдат допуснати до конкурса.

Информация за автора на есето: Трите имена на участника, адрес, телефон, електронна поща за контакт, възраст, клас, училище или извънучилищно звено с пощенски адрес, електронен адрес  и телефон.

Резултатите от конкурса ще бъдат обявени до 06.05.2023 г.

Есетата на електронен или хартиен носител се приемат на адрес:

8200, гр.Поморие, ул „Черковна“№5, СНЦ „Граждани за Поморие“ или на e-mail:  fondation_pomorie@abv.bg

На тях трябва да бъде изписано: „За конкурса 110 години от началото на Балканските войни 1912-1913“

Информация от Държавна агенция “Архиви”: Балканската война (1912–1913 г.) е венец на десетилетните усилия на българската държава да отхвърли веригите на Берлинския договор от 1878 г. Значителни територии, населени с българи, остават извън пределите на родината и обединението им с Княжество България (от 1908 г. Царство България) и Македония се превръща в основна задача от дневния ред както на политическите партии, така и на цялото общество. Неуспехът на Илинденско-Преображенското въстание от 1903 г. показва, че освобождението на Македония ще може да стане само по пътя на войната. За успешното реализиране на тази национална програма, в периода от 1909 до 1912 г. са проведени серия от преговори за създаване на Балкански съюз. В него, наред с България, последователно се включват Сърбия, Гърция и Черна гора. Немалка роля за реализирането на съюза изиграва руската дипломация, която вижда в него противотежест на немското и австро-унгарското влияние на Балканите.

На 30 септември България изпраща нота от името на балканските съюзници, в която приканва османското правителство да предостави в срок от шест месеца автономия на етническите малцинства в империята. В отговор, на 4 октомври, Цариград обявява война на съюзниците. България и Гърция обявяват на свой ред война на османците на 5 октомври, а Сърбия се включва два дни по-късно.

Решаваща за изхода на войната обаче се оказва Одринската епопея (11–13 март 1913 г.), в резултат на която главната отбранителна линия на Одрин е овладяна и български части започват да навлизат в града. В плен попада голяма противникова групировка, начело с коменданта на крепостта – артилерийски генерал Шукри паша.

На 31 март воюващите страни сключват примирие, което влиза в сила от следващия ден – 1 април.

 Мирният договор е подписан на 17 май 1913 г. като Османската империя се отказва от всичките си владения на запад от линията Мидия – Енос в Източна Тракия и от суверенитета си над остров Крит. Договорът гарантира създаването на албанска държава, която включва и Шкодра. Всички останали въпроси и претенции остават неуредени (подялбата на Македония, статутът на островите в Егейско море, военните репарации)…

На 16 юни 1913 г. по нареждане на цар Фердинанд България започва Междусъюзническата война в Македония с действия срещу Сърбия и Гърция.

На 18 юни 1913 г. българското правителство спира настъплението на армията, страхувайки се от международна изолация. Бившите съюзници преминават към активни военни действия.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *