Лазаруване в село Козичино на 9 април

В село Козичино лазаруването и до днес е запазило  автентичния си вид. На 9 април  тази година празникът ще започне около 11.00 ч. в къщата на Буенеца, където ще се състои ритуалното обличане на момата. След това лазарките ще обикaлят къщите на поморийското село, благославяйки ги с автентични лазарски песни и танци за здраве и берекет. Около 14:30 ч. лазарките ще се съберат пред НЧ „Просвета-1906“ с. Козичино и заедно с гостите на празника ще се запътят към местността „Долник“. Там към тях ще се присъединят кумовете- напети момци, които повеждат хорото. Кумовете “изтеглят” лазарското хоро по стръмния бряг към хорището, където се играят  любимите хора, включително и пайдушко, с което завършва празникът късно през нощта. Лазаруването в Еркеч е голям празник.

Програма за празника:

08.04.2023 г. (събота) –  „Лазаровден“:
12.00 ч. – сбирка на малките лазарки пред читалището на с. Козичино ;
17.00 ч. – сбирка на големите лазарките в дома Буенеца;
19.00 ч. – представяне на новата книга на Петър Куцаров – „Неразгадания феномен Еркеч“
Място на провеждане: в залата на читалището в с. Козичино
20.00 ч. – По стара традиция лазарките, заедно с музиканти местни изпълнители на гайда, акордеон и тъпан ще заиграят и запеят в залата на читалището характерните лазарски песни и хора.
,
ГОЛЯМО ЛÀЗАРИ по традиция се празнува на „Цветница“
09.04.2023 г. (неделя):
10.30 ч. -11.00 ч. – лазарките ще се съберат в къщата на Буенеца, където ще се състои и ритуала обличане на момичето .
След като обиколят къщите на селото, благославяйки ги с автентичните лазарски песни и хора за здраве и берекет.
14.30 ч. – лазарките ще се съберат на площада пред читалището, за да пеят и играят и след това, заедно с гостите на празника ще се запътят към местността „Долник“.Там ще поканят и кумовете да се присъединят към тях, които ще изведат характерното лазарско хоро под формата на подкова.