Мащабни филмови продукции в седмицата на руското кино в Бургас

Руското кино бележи своя възход през последните години, като освен да печели награди, пълни и киносалоните с мащабните си продукции. В тазгодишната филмова селекция на „Кино под звездите“ са включени пет съвременни руски лени , които са подарък за всички жители и гости на Бургас. Прожекциите стартират на 09-ти август на Открита сцена „Охлюва“ , с начален час 21.00 часа, съобщиха от пресцентъра на Община Бургас.

В програмата е включена лентата „Адмиралът“ /2008г/ на реж. Андрей Кравчук. Пресъздава действителния разказ за живота на Александър Василиевич Колчак, знаменит изследовател – океанограф, много талантлив военен командир, известен като най-младия адмирал в руската военно-морска история. Епосът “Адмиралът” е сред най-пищните руски екранизации. Tой се нарежда сред най-скъпите филми (20 млн. долара), които Русия е правила, а бургазлии ще могат да го видят на 13-ти август. Историята е превъзходен зрелищен спектакъл, който се гледа на един дъх. Защото издава желанието на режисьора да направи въздействащ и запомнящ се филм, който да бъде масово посетен, да спечели зрителските овации и със сигурност успешно да шества по света. Разпределението на ролите е безупречно. Актьорският екип играе с изключителна всеотдайност и демонстрира висок професионализъм, водещото трио включва Константин Хабенски – адмирал Колчак, Анна Ковалчук – София Колчак и Елизавета Боярская – Ана Василиевна Тимирьова.

Ден по-рано, на 12-ти август ще видите лентата за героизма на руския дух в „пленническият” „Кандахар”/ 2010 г/ на режисьора Андрей Кавун. Филмът е по действителен случай и разказва за похищението на руския товарен самолет Ил-76 в Кандахар по време на гражданската война в Афганистан през 1995. Пленничеството на петчленния екипаж повече от година е пресъздадено с множество специални ефекти по подобие на Холивудски екшън и се опитва да отговори на един въпрос: „Може ли силата на човешкия дух да противостои на мощта на оръжията и мачкащата всичко наред военна машина?

Комедията от 1999 година „Президентът и неговата внучка“ ще се излъчи на 10-ти август. Сюжетът преплита една нелепа случка за лекар в родилното отделение, който заменя мъртвородената внучка на един съветски генерал с една от двете близначки, родени по същото време от бедна художничка. По волята на съдбата и двете момичета получават името Маша. Минават 13 години”. Бившият генерал е вече президент на Русия. Момичетата са пораснали – едната живее с родната си майка-художничка в скромна квартира, а другата расте в семейството на руския президент.

В един въздействащ колаж от човешки преживявания ще ви видите още във филмите Колхоз ентъртеймънт, който открива седмицата на руското филмово изкуство на 09-ти и „Не се препоръчва обиждането на жени“ на 11-ти юли.

Руските кино вечери под открито небе се осъществяват от Община Бургас в партньорство с Почетното консулство на Руската федерация в Бургас и Руски културно-информационен център – София.

Инициативата подкрепя кандидатурата на Бургас за Европейска културна столица през 2019 година.