Министър Демерджиев за катастрофата със загинали полицаи в Бургас: 16 служители на МВР са извършили нарушения

“Има данни за 16 полицейски служители, които са нарушили свое задължение, или са извършили действия, които могат да се третират като дисциплинарни нарушения или престъпления”, каза на брифинг служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

“Докладът на инспектората е предаден на 28 октомври на окръжна прокуратура Бургас за да прецени дали има данни за престъпления. В останалата си част докладът е предаден на всички ръководители на структури. Това са гранична полиция, жандармерия и ОДМВР-Бургас. Най-фрапантни нарушения са допуснати от служители гранична полиция”, категоричен е Демерджиев.

„Тези лица, които са замесени в това престъпление са били установени, задържани неофициално, но фактически задържани предишния ден. Били са освободени и след като са освободени са стигнали до Харманли, взели са втори автобус и са се върнали тук и са извършили това, което знаем всички. Не е подадена информация, каквато е трябвало да бъде подадена. Могло е да бъде подадена 17 минути преди инцидента, подадена е 3 минути преди инцидента”, заяви Демерджиев.

“Не е подадена информация, каквато е трябвало да бъде подадена. Могло е да бъде подадена 17 минути преди инцидента, подадена е 3 минути преди инцидента и всички действия, които се коментираха на двамата служители трябва да се третират в аспекта на това, че те са получили информация в последния момент, без да знаят какъв автобус се придвижва към тях, без да знаят, че този автобус не се подчинява на полицейските разпореждания и без да знаят, че той се движи с висока скорост и е склонен да преминава през полицаите, които се опитват да го спрат. Предприехме и други действия, които касаят Гранична полиция. Всъщност днес мисля, ще се докладват също на Окръжна прокуратура-Бургас други случаи и специални разузнавателни средства, които касаят действия на гранични полицаи, свързани с отнемане на вещи и пари от незаконно проникнали мигранти на територията на страната”, коментира Демерджиев.