Морето през погледа на Йордан Маринов

Йордан Маринов откри своя изложба живопис  в НЧ „Просвета 1888“ с картини на морска тематика, рисувани в Поморие. Морето и до ден днешен е нестихващата любов на художника. Маринистът следи с финес магията на светлината, дискретно и деликатно отразена в като че ли омагьосаните води. Морето в  неговите картини е тайнствено спокойно, примамливо и магично преливащо с небосвода. В платната на Йордан Маринов сякаш времето губи своето реално измерение в живописната му тайнствена магия, очаровала хиляди почитатели на изобразителното изкуство.

Илия Кусев откри тази вечер  живописната изложба на Йордан Маринов с думите: „Той успя да достигне тази нирвана в картините, представяйки морето, представяйки лодките, които тръгват или се връщат точно в този миг на неподвижност, миг  в който са успели да съхранят дори  солта полепнала по тях, а солта е вечна. Всички картини са великолепни“.

Авторът благодари на посетителите, прикани ги да разгледат картините, за да им се насладят. Те могат и  да бъдат закупени. Йордан Маринов е един от най-емблематичните художници и изявен маринист. Негови творби са притежание на частни колекции и галерии по целия свят. Монументални произведения на художника, който е почетен гражданин на Поморие,  са собственост на обществени сгради в редица градове от страната.

Ето част от живописните платна на Йордан Маринов, изложени във фоайето на НЧ “Просвета 1888” гр.Поморие

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *