НАБЧ откри “гореща поща” за сигнали срещу екорекета

Национална асоциация „Българско Черноморие” разкри „гореща поща”, на която ще приема сигнали за всякакви форми на рекет, упражнявани от псевдоеколози, съобщиха от оттам.

Всички засегнати частни лица, фирми, институции, общини или политически партии могат да изпращат сигналите си на електронен адрес:  ecoreket@gmail.com.

„Призоваваме всички потърпевши, станали жертва на Зеления октопод да ни информират своевременно, при гарантирана анонимност”, пишат от асоциацията.

Повод за откриване на „горещия телефон” стана ТВ разследване, което разкри организирана схема за рекет от екоорганизации.

„НАБЧ е готова да поеме ролята на острие в борбата с чудовищния екорекет, който задушава частния бизнес и цялата икономика на страната повече от десетилетие. За всеки получен сигнал асоциацията ще сезира от свое име прокуратурата и отговорните институции. Информация в публичното пространство по отделните случаи ще бъде огласявана, само по изрично желание на лицата, които са ни я предоставили. Чрез “горещата поща” ние гарантираме пълна конфиденциалност. НАБЧ от близо 2 години усилено работи, за да информира обществото за всички форми на зеления рекет”, пишат още оттам.

От асоциацията са убедени, че ecoreket@gmail.com ще има ключова роля в борбата срещу „зелената мафия”. Те смятат, че хората, станали жертви на изнудване, досега не са смеели да подадат жалби и да излязат на светло, тъй като се страхували от политически, икономически и стопански натиск и други форми на репресия.

„Прилагаме любопитна справка за документи на висящите и приключени дела, заведени от зелени “екосдружения”, които открихме в интернет страницата на ВАС – над 1100 документа по съдебни производства. Това са само исковете, стигнали до върховен съд, а колко са приключили или текат в районните и окръжни инстанции може само да се гадае:

СНЦ “Зелени Балкани”  – 250 бр.

Сдружение “Жива природа” – 186 бр.

Асоциация на парковете в България  с председател Тома Белев  – 164 бр.

Българско дружество за защита на птиците – 215 бр.

Българска Фондация “Биоразнообразие” – 155 бр.

Сдружение “WWF -Световен фонд за дивата природа Дунавско-карпатска програма България”  – 99 бр.

Сдружение за дива природа “Балкани”  – 29 бр.

ПП “Зелените” – 13 бр.

Общият брой на документите за производства е 1111. Това са документи в дела образувани от „екоорганизации”, пишат в заключение от НАБЧ.