Дават 3 млн. лева, за да броят делфини

Държавни чиновници броят 3.5 млн лв под масата без конкурс
Зелени Балкани прибира парите, за да брои делфини

Изпълнителната агенция по околна среда към МОСВ се готви да даде под масата 3.5 млн лв на току-що регистрирана фирма, зад която стоят пловдивските “еколози” от “Зелени Балкани”. Огромната сума е предвидена за преброяване на делфините в български териториални води. Планирано е милионите да бъдат налети в учреденото само преди две седмици дружество с емблематичното име Обединение “Делфин”. Гражданско Сдружение за Борба с Корупцията призовава Главна прокуратура да се самосезира и да започне незабавно разследване. Днес 30 юли от 9.30 часа ще се проведе договарянето с Обединение “Делфин”. Срещата е в Изпълнителна агенция по околна среда, гр. София, бул. „Цар Борис ІІІ”, ст. 105.  Очаква се още днес да бъде подписан и договорът за усвояване на 3.5 млн лв.
На 01.03.2013 г. Изпълнителната агенция по околна среда обявява процедура за обществена поръчка – „Избор на изпълнител за теренни наблюдения на китоподобните Tursiops truncatus, Phocoena phocoena и Delphinus delphis в българската изключителна икономическа зона в Черно море“. Проектът е на стойност 2 900 000 без ДДС. Оказва се, че в законния срок не се явява нито един кандидат и поръчката е прекратена.
На 28.05.2013г. Изпълнителната агенция обявява втора процедура за обществена поръчка по ЗОП. Явява се само един кандидат, който е известен само на Агенцията. Той е отхвърлен с мотива, че има непълноти в документацията. Идва най-интересната и най-загадъчна част в процедурата, под формата на  „поканата за участие в договаряне без обявление по реда на ЗОП“.
Право на Агенцията е да покани този, когото сметне за най-подходящ. Оказва се, че „най-правилният“ кандидат е пръкналото се само два дни по-рано Обединение “Делфин”. Въпросният субект е регистриран официално по ЕИК на 15.07.2013г., а решението на Агенцията да го покани идва на 17.07.2013 г. Новоучреденото Обединение „Делфин“ е регистрирано в гр. Пловдив на адреса на „Зелени Балкани“ и в него участват:
• „Екологичен център“ ЕООД  с дял 34,5%
• Сдружение „Зелени Балкани“  с дял 0,5%
• Асоциация институт Тетис – Италия с дял 65%
Интересното е, че „Екологичен център“ ЕООД е 100% собственост на „Зелени Балкани“ и е регистрирано на същия адрес.
Логичният въпрос е: Как Изпълнителната агенцията по околна среда само
за два дни узна за съществуването на обединение „Делфин“ и го оцени като най- благонадежден партньор и единствен компетентен орган по въпроса с броенето на делфините? Или в тази структура на МОСВ работят ясновидци?
Настояваме тази съмнителна процедура да бъде незабавно спряна и да се потърси компетентното мнение на БАН като институция.
Обръщаме се и към политиците с въпрос: Новите управляващи като бившите ли са, бившите като новите ли са или всички … правят една работа в едно гърне???
Реформаторският блок десен ли е, ляв ли е или само между другото включва структури на съмнителни еколози, които умират от мерак да преброят делфините срещу скромната сума от 3.5 млн лв., при това с пловдивски адрес!
ГСБК иска да разбере: Законна ли е кражбата в България, Законът ли е крадлив или просто в държавните агенции са станали ясновидци?

 

Граждански Комитет за Борба с Корупцията

 

1 коментар

  1. Ей не се накрадоха тези гадове бе!