Националният тракийски събор „Гергьовден“ представи духовното богатство на българите

Българската народна песен е магия, която ни среща с предците ни, връща надеждата и в най-тежките времена и ни зарежда с вяра и оптимизъм. А българските народни традиции и обичаи са носители на национална идентичност. Корените им намираме в далечното минало, здраво преплетени с историята и християнството. За да държим връзката с корените си здрава и за да отдаваме почит към предците си, вече 18 години Община Поморие и Тракийско дружество „Одринска епопея” организират Националния тракийски фолклорен събор „Гергьовден“.

Поредното издание на превърналия се в традиция и дългоочакван от изпълнителите събор на откритата сцена на НЧ “Светина 1939” бе открито днес от кмета на община Поморие Иван Алексиев, под чийто патронаж се провежда. „Нека не забравяме, че сме българи и нека запазим своята идентичност. Заради това искам да благодаря на всички участници, но най-вече на Тракийско дружество „Одринска епопея“, че съхраняват традициите и всяка година в навечерието на патронния празник на Поморие се провежда този прекрасен събор“, каза той.

Красимир Премянов – председател на Националния съюз на тракийските дружества в България също уважи своеобразния празник и отправи приветствия към присъстващите: Мисля, че всички участници днес са победители, защото представят своето изкуство и съхраняват българското. Премянов поздрави и председателя на дружеството организатор – Ана Тодорова, като ѝ пожела още много събори в годините напред.

Благословията си за успешното протичане на мероприятието даде Агатополски епископ Иеротей,  игумен на манастир „Свети Георги Победоносец“ и викарий на Н.В.Пр. Сливенския митрополит Иоаникий.

Водеща на XVIII Национален тракийски фолклорен събор „Гергьовден 2023” в Поморие бе Донка Китанова, секретар на НЧ “Светлина 1939”. Бяха представени близо 120 индивидуални и групови участници от цялата страна.  Участие в събора взеха и децата от от група „Златна рибка“ в Детска градина „Теменуга“ град Ахелой. Те поздравиха публиката с две народни песни „Замръкнала е хубава Яна“ и „Походих, мамо, погледах“.

На откриването присъстваха председателят на Общински съвет – Поморие Адам Адамов, членове на Тракийско дружество „Одринска епопея” – Поморие, председателят на Тракийско дружество „Странджа“ Стефан Колев, общински съветници и общественици, съобщиха от Община Поморие.

Представянето на участниците в събора бе оценявано от жури с председател Ива Валентинова – журналист на програма „Хоризонт“ към Радио София и членове: Костадин Михайлов – странджански народен изпълнител, Руска Драганова – народна изпълнителка, Мирослав Василев – журналист от Радио Стара Загора, Георги Янакиев – музикален редактор и радиожурналист в БНР Бургас. Вижте кои са наградените