На Източния плаж в Поморие 25-ма скочиха за Кръста на Йорданов ден (видео)

Поради благоприятните метеорологични условия на Йорданов ден в Поморие тази година кандидатите за спасяването на Светия кръст на Източния плаж бяха 27. Най-възрастният участник бе Константин Арбов на 68 години, а най-младият Борис Трайков на 8. Всички мъже и момчета, имали куража да участват в ритуалното спасяване, получиха парични и предметни награди от Община Поморие. Връчиха им ги лично кметът Иван Алексиев и председателят на Общински съвет Адам Адамов, поздравявайки ги за силния дух и желанието да каляват своята воля. Първият награден смелчага бе 44-годишният волейболист Александър Борисов от София. Александър живее в Поморие, но това бе първото му скачане за кръста.

В кв. „Свети Георги“ най-бърз бе 51-годишният Васил Георгияшев, който влиза в студените води на Йордановден за десета поредна година.

В Ахелой за пети път като най-добър плувец се утвърди 27-годишният Тодор Илиев. Освен от кмета на община Поморие, момчето бе поздравено и от кмета на Ахелой Иван Георгиев. По стара традиция в Поморие, след спасяването на Богоявленския кръст смелите дружини посещават домовете на своите съграждани, за да ги поръсят със светена вода и да им пожелаят спорна година.