Новородените деца в МБАЛ Поморие ще бъдат преглеждани с модерен скрининг апарат

mbal_pomorieСъвсем скоро слухът на всяко новородено дете ще бъде проверяван преди изписване от МБАЛ Поморие. Това стана възможно благодарение на новото оборудване, закупено с финансиране по програма на Министерството на здравеопазването. Модерната апаратура ще бъде поставена в специално помещение, за чиято подготовка и ремонт бяха отпуснати средства от бюджета на Община Поморие.
Новият скрининг апарат действа на базата на ултразвука и служи за проверка не само при съмнения за глухота, но и като превенция от потенциални заболявания. Скринингът е подходящ както за новородени, така и за деца до 3-годишна възраст. С изследването се отчитат отоакустичните емисии в ушите на бебето, а процедурата е абсолютно безвредна и безболезнена.
Проучванията показват, че ако нарушението на слуха се открие и лекува в ранен етап (преди шестия месец на бебето), речта и езиковите умения на детето на тригодишна възраст ще бъдат сравними с тези на връстниците му с нормален слух. Това изследване е сред задължителните в родилните отделения на редица европейски болници.
Закупуването на модерния скрининг апарат е само стъпка от цялостната програма на Община Поморие за стабилизиране и обновяване на МБАЛ Поморие.