Ново: лечебни масажи с рапа в Поморие

otkrivane

Лечебни масажи с рапа стартира Специализираната болница за рехабилитация- Поморие. За откриването на новото отделение за процедури пристигна лично здравният министър д-р Таня Андреева, предаде gramofona.com. Тя преряза лентата на три басейна заедно с кмета Иван Алексиев. „България има нужда от развитие на балнеологията и санаториумът в Поморие е пример за успешното развитие и управление на този вид туризъм, макар да не е точно туризъм”, каза министър Андреева. Пред гостите тя си припомни за свои процедури от преди 10 години в друго подобно болнично заведение, когато е била уверена, че краят на санаториумите в нашата страна е неизбежен. С посещението на поморийския санаториум в този момент здравният министър вече преразгледа отношението си.

Относно новите масажи с рапа, това е лечение, въведено за първи път в България. Рапата е езерна вода. „Това е водата в Поморийското езеро, покриваща лечебната кал с химичен състав близък до течната фаза на калта и морската вода. Използва се като рапни или кални вани с много добър лечебен ефект”, разясни директорът на болницата Плумелина Мичева. С тази рапа се пълнят басейните, в които има дюзи за регулиране на струята на водата, като в джакузи.

Болницата за рехабилитация в гр. Поморие е най- големият калолечебен център на Балканския полуостров с капацитет 1000 калолечебни процедури на ден.

tanq _andreeva1

otkrivane3