Нямало хранително натравяне на децата в Поморие

Лабораторните изпитвания на храната, посудата и контактните повърхности в двете детски градини и кухнята майка в Поморие са отрицателни за патогенни микроорганизми. Неразположението на децата не е причинено от храната, съобщи Областна Дирекция по безопасност на храните- Бургас. Като най-вероятен причинител се смята летен ентеровирус. На сайта на ОДБХ-Бургас пише:”В петък, 12 юни възникна съмнение за хранителен инцидент, след като 32 деца от две детски градини в град Поморие получиха стомашно неразположение с повръщане.Инспектори към Областната дирекция по безопасност на храните, град Бургас съвместно с Регионалната здравна инспекция извършиха незабавна проверка на двете детски градини, както и на кухнята-майка, откъдето се доставя храната в детските заведения. ”

Георги Митев, директор на Областната Дирекция на Агенцията по безопасност на храните днес е подписал  заповед за възстановяване на дейността на кухнята-майка.

Припомняме, че миналата седмица около 30 деца в Поморие бяха със стомашно неразположение,  с повръщане. Детските градини се зареждат с храна от кухня-майка, която изхранва общо 350 деца.

1 коментар

  1. Децата от детските градини в Поморие не са се заразили от храна, а от бактерия, открита сред някои от служителите в кухнята.

    От взетите проби – носни секрети от кухненския персонал в Поморие, при трима служители са установени положителни резултати за Стафилококус ауреус.