Н.Пр.Йеротей, игумен на Поморийския манастир открива Кръгла маса „Морето и Странджа”

Поради големия обществен интерес към кръглата маса „МОРЕТО И СТРАНДЖА – МУЗЕИ, КУЛТУРЕН ТУРИЗЪМ И „БЪЛГАРИЯ`2020“, организирана в Ахтопол, по молба на Тракийското дружество „Антим I” в Бургас, публикуваме програмата на форума .
Откриването на срещата е насрочено за 25 април (събота) с каноничен благослов от Негово преосвещенство Йеротей, игумен на Поморийския манастир – ни съобщават от Координационния център Екопан.
Сдружение „Черноморска Странджа“ ще предостави възможност, изнесените доклади и обявените приноси да станат достъпни за широката публика и най-вече за общините от крайбрежна Странджа и предприемчивите им жители.

П Р О Г Р А М А

Кръгла маса
„Морето и Странджа – музеи, културен туризъм и „България – 2020”

24-26 април 2015, хотел „Невен” в гр. Ахтопол

Откриването на кръглата маса ще се състои на нос „Свети Яни”, на мястото, където е съществувал манастира „Свети Йоан Претеча” от VI век до 50-те години на XX век.
Напътствено слово и Водосвет ще отслужи Негово Преосвещенство Агатополски епископ Йеротей, игумен на Поморийския манастир „Св. Георги Победоносец”.

25.04.2015 г.

10.00-11.30 ч. Първо заседание
1. „Политики на Министерство на туризма за развитие на културно-историческото наследство в туристическите региони”, Милка НАНОВА – директор на Дирекция „Програми и проекти в туризма” в Министерството на туризма.
2. „Европейските фондове за изпълнението на Програмата „България – 2020”, Цветелина ДИМИТРОВА – експерт проекти.
3. „Добри практики в представянето на културно-историческото наследство на Община Бургас”, Йорданка АНАНИЕВА, зам.-кмет на Община Бургас.

11.45-13.30 ч. Второ заседание
4. „Странджа – има ли време”, Красимира КОСТОВА – директор на Исторически музей – гр. Средец.
5. „Местните музеи и архитектурните проучвания по Южното Черноморие – проблеми, перспективи”, Милен НИКОЛОВ – директор РИМ – Бургас.
6. „Участие на доброволци и студенти в работа на археологически обекти”, Вера ПЕТРОВА и Боб ван де Санде (Холандия).

Откриване на изложба „Деултум – портала към Странджа” от Общински исторически музей – гр. Средец в залата на „Картите”, музей „История на котвата”.
Посещение на Общинския исторически музей в гр. Царево и презентация от Яна Кирязова – директор на музея