Община Бургас изгражда хеликоптерна площадка до МБАЛ

Тежко болни и пострадали от инциденти ще бъдат транспортирани само за 1.35 часа до София

 helikopter

До 2 седмици  Община Бургас ще  изгради хеликоптерна площадка към МБАЛ Бургас. Строителните дейности стартираха тази седмица. Съоръжението ще се намира на югозападния паркинг на болницата и ще заема ¼ от площта му. Локализацията му е съобразена с необходимостта от безопасни подходи при извънредни  или спешни ситуации. Инвестицията е изцяло на Община Бургас.

„С изграждането на хеликоптерна площадка и осигуряване на въздушно транспортиране ще можем да спазваме т.нар  правило на „Златния час“, когато шансовете за оживяване на тежко контузени пациенти са най-големи“, коментира кметът Димитър Николов, който близо година търси възможности за реализирането на проекта за строителството на това съоръжение.

Според Николов чрез  осигуряването на спешна медицинска услуга с хеликоптер (Helicopter Emergency Medical Service – HEMS) ще бъдат спасени много човешки животи. Това обаче не  променя огромната нужда Бургас да бъде  един от  градовете с високотехнологични спешни болнични комплекси.

Общината все още се надява, че ще градът ще получи разрешение и акредитация за разкриването на Медицински факултет. Предложението все още отлежава в министерството на образованието, без да е придвижено към Министерски съвет, който трябва да го гласува.

„Бургас е голям туристически център. Ежегодно през летището преминават 3.5 млн. пътници.  На територията на града са разположени големи транспортни центрове и промишлени предприятия. За съжаление Бургас стана прицел и на световния тероризъм. Немислимо е да не осигуряваме адекватна спешна медицинска грижа“, категоричен е бургаският кмет.

Изграждането на хеликоптерната площадка, с цел обслужване на полети на санитарната авиация ще позволи осъществяване на бърза връзка с националните центрове по спешна медицина, превоз на специализирани екипи или на пациенти в тежко състояние.

„Затова беше  изключително важно да осъществим този проект, възможно най- скоро, особено след като стана ясно,че цяла Югоизточна България е лишена от възможността за адекватна спешна помощ без наличието високотехнологичен спешен болничен комплекс“, коментира още Николов.

 

МБАЛ Бургас АД е най- важното болнично заведение в областта, което третира спешността във всички аспекти, особено политравматизма. С наличието и на хеликоптерна площадка ще повишим сигурността за получаване на бърза и адекватна намеса както за жителите на областта, така и на туристите, смята зам.-кметът по Здравеопазване и Спортни дейности в Община Бургас д-р Лорис Мануелян.

При спешност хеликоптерът може да транспортира болен или специализиран медицински екип от Бургас до София например само за 01.35 часа.

Авиационният оператор „Хели -ер“, който ще осигурява транспортирането, притежава високотехнологично оборудван хеликоптер AGUSTA A109K2 като на швейцарските спасителни служби .

Летателният апарат изпълнява полети до оборудвани и необорудвани

площадки, включително в гъсто населени райони и трудно достъпни

места до 4000 м. надморска височина.

В хеликоптерът има бордна система за пациентски мониторинг и кардиостимулация Corpuls 3 на немската фирма GS- модерен уред, комбиниращ 12-канално ЕКГ,бифазисна дефибрилация в ръчен и автоматичен режим, капнограф, екстракорпорален пейсър, адхезивни електроди. Уредът измерва неинвазивно кръвно налягане, сатурация и периферен пулс,температура на 2 канала. Данните са записват и могат да се принтират на 6-канален принтер, като могат да се изпращат в съответната болница по време на полета. Специализираната летателна машина разполага  транспортен вентилатор и аспиратор за обдишване на пациента, кислородна система, амбулаторна чанта, носилка и лебедка.