Община Поморие въведе иновативна технология за поддържане на зелената система

В 21-ви век усилията са насочени към създаване на един по-зелен свят чрез екоинициативи, чрез щадящи природата бизнеси и по-устойчиви планове за реализация. Всичко това е породено от актуалните теми за „Екология“ и „Кръгова икономика“, които с всяка година набират все повече популярност и последователи. В това число влизат не само монополистични организации, но и развиващи се малки и средни бизнеси.

Община Поморие също участва в екоинициативи, като най-скорошната от тях е въвеждането на иновативна технология за поддържане на зелената система. За целта започна наторяване на растителността в града с препарати и торове, създадени чрез конвертиране на анаеробно разградени утайки от пречиствателни станции. Торовете са осигурени от социално отговорната компания – Atlas Agro Science, чиято дейност е в пряк контакт с проекта на Европейската комисия „Horizont Europe“, съобщават от пресцентъра на Общината.

С въведеното от Община Поморие иновативното решение в озеленяването ще се постигне:

 • Здрави и екологично чисти почви;
 • 100% икономия от скъпоструващи минерални торове;
 • Подобряване устойчивостта на растенията към абиотичен стрес;
 • Задоволяване на необходимостта на растенията от микро и макроелементи и др.;
 • Укрепване на кореновата система и възстановяване на повредените корени;
 • Намаляване на киселинността на почвата, повишаване на ефекта на органичната материя.

2 Отзиви

 1. “зелената” система трябва да я запишете в червената книга! С всяка година зеленината в града, или намалява, или изчезва! Изкореняваме дългогодишни дървета с лека ръка, а новозасадените са без грам умисъл в тяхното предназначение.
  Започнете с почистващата фирма…. изчистете я от публичната и функция! Започнете да разсъждавате, а не само да взимате. Защото ще дойде време, когато няма кой да Ви дава.

 2. Румен Рачев

  В бетонната джунгла също играе един вид “зелено” като фактор за развитие. Колкото повече толкова повече както казва един литературен герой. Повече бетон повече “зелено” в джоба и сметките на някои “другари”.
  А защо махнахте пейките от крайбрежната алея срещу тото пункта? Дали някой пак не прави зелено за сметка на данъкоплатците?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *