Определен е терен за изграждане на паметник на кан Тервел

Общинските съветници единодушно подкрепиха предложението на кмета Иван Алексиев за определяне на терен за изграждане на паметник на кан Тервел, който се намира в зелената площ срещу манастир „Свети Георги“ в гр. Поморие.

Докладната записка с предложението на кмета и по повод писмо от областния управител на Бургас проф. Мария Нейкова, с което уведомява за подета тяхна инициатива за изграждането на паметник на територията на южното Черноморие и съхраняване на историческата памет за участието и героизма на българското войнство под командването на кан Тервел.

„Кан Тервел има изключителен принос в защита териториалната цялост на България в битката срещу Византия при Анхиало през 708 г. и в отблъскване на арабите под стените на Константинопол през 718 година. Последната победа на кан Тервел е сложила край на опитите на Арабския халифат да проникне в Европа през Балканите. Ето защо, считам че е необходима много точна преценката къде да бъде изграден този паметник, за да носи той своята тежест и стойност. Като спасител на християнската вяра, благодарение на която сме се съхранили като народ, за нас най-подходящият терен е този в съседство с манастир „Свети Георги“ в Поморие.“, каза кметът Иван Алексиев по време на заседанието.

На общинската сесия присъства и заместник областният управител Божан Божанов, който от името на проф. Мария Нейкова благодари на общинските съветници и ръководството на Община Поморие за подкрепата и уведоми, че изграждането на монумента ще се финансира изцяло със средства от инициативния комитет и предстои уточняване на въпроса къде по южното Черноморие ще бъде разположен паметникът.