Отбелязан е Денят на родилната помощ

50534775_1743361459097086_6999009032602124288_nНа 21 януари отбелязваме Деня на родилната помощ. Празникът, посветен на всички специалисти, които помагат при раждането на дете, бе отбелязан традиционно  в поморийската болница. Денят,  известен като Бабинден  е запазил  доста от обредните си обичаи, които Групата за автентичен фолклор „Здравец“ към КП „Св.Георги“ и НЧ „Светлина 1939“ –Поморие  демонстрираха в Акушеро-Гинекологичното отделение на МБАЛ-Поморие  така, както го правят всяка година на този ден.

В котле с вода, с пуснат стрък здравец, с калъп сапун и  нови кърпи те се отправиха към поморийската болница да “полеят” акушерите и гинеколозите. Спазена беше обредността, подчинена  на желанието да се засвидетелства уважение към хората, посветили се на родилната помощ. Беше извършено обредното поливане на акушерите и гинеколозите и  даряване с пешкири. При поливането се  хвърлиха с шепи вода нагоре с думите: “Колкото капки, толкоз берекет и здраве!”

21-01Пред медицинския екип на АГ-отделението в МБАЛ-Поморие  бяха прочетени поздравителни адреси, а всички гости, престъпили прага на отделението, изразиха своята благодарност и признателност за тяхната професионална отдаденост.

„Дай Боже все повече млади хора да остават в България и тук да се раждат все повече деца”, каза д-р Матей Попов, завеждащ Акушеро-Гинекологичното отделение. Той сподели радостта си и от успешното начало на инициативата „Сърцето на Поморие”.

В края на програмата гостите от Група „Здравец” извиха празнично хоро, в което се включи целият екип на отделението

babinden