Отворено писмо на Национална асоциация “Българско Черноморие”

В отворено писмо до медиите Национална асоциация “Българско Черноморие” подкрепи идеята за гласност на Коалиция “Природата за хората”:

Ето текста на писмото:

Коалиция ” Природата за хората” : Зелените организации са сред основите виновници за липсата на инвестиции, безработицата и бедността

Зелените организации, монополисти в обществените съвети, са сред основите виновници за липсата на инвестиции, обезлюдяване на цели региони и огромната безработица и бедност. Това твърдят от коалиция НГК ” Природата за хората” в Отворено писмо до протестиращите срещу монополите и високите сметки за ток и парно, което бе изпратено до медиите.

За какво са виновни зелените организации?

Според авторите на отвореното писмо техните “заслугите” са следните:

Цената на тока е повишена най-вече поради огромния дял на зелената енергия в размера на сметките. Достигането на 16% от потреблението на зелена енергия трябваше да стане поетапно чак до 2020 година, а не както се случи в България през 2012 година. Те носят основната вина за надутите сметки и е пълно безобразие да имат наглостта да се включат в тези протести.

Освен участието им в надутите сметки за ток, тяхна е “заслугата” за безобразно високите сметки за парно, поставящи потребителите едва ли не в робска зависимост от този тип монополисти. Известно на всички е, че цената на топлоенергията се формира най-вече от цената на газа. Възможност за укротяване непрекъснатия растеж на цената му е задоволяване на нуждите от местни източници и диверсификация.

Последната по редица причини не се реализира и остава шансът ние да проучим какво залежи имаме – на конвенционален и шистов газ. Тази възможност бе така яростно атакувана отново от зелените, че доведе до налагане на такъв мораториум, че спря проучванията не само за газ, но и за всички видове горива. С което бе пропиляно намерението при преговорите за намаляване цената на газа да се въздейства със тези аргументи. Едни и същи са водачите, които протестират сега за високите сметки за парно и които протестираха срещу шистовия газ и срещу високите сметки.

Нека не забравяме и третия факт – зелените организации от почти 10 години в 3 правителства са узурпирали обществените съвети към държавните институции. Общият брой на съветите, в които участват е 74. Няма решение в цялата публична сфера, в което те да не са били преки действащи лица. Особено ярко им е представителството в съветите към Министерство на околната среда и водите, Министерство на земеделието и храните, Министерство на регионалното развитие и благоустройството и Министерство на транспорта. Т.е. те са там, където се управляват и изразходват най-много средства по Европейските програми.
За последните години, по признание на активиста Тома Белев в ефира на бТВ, само организацията “Зелени Балкани” е усвоила над 30 милиона евро.
Не бива да се пропуска и участието им в определяне на защитените зони в Натура 2000, и създадените тежки бюрократични процедури, свързани с тяхното управление, отблъскващи всеки инвеститор. Включването на почти 35% от територията на страната в тази мрежа , т.е. на всички места, в които може да се развива зимен и летен туризъм, СПА центрове, индустриална дейност и чрез това пазар на земята доведе до резултата, че цели региони са обезлюдени и потънали в мизерия, поради липса на инвестиции, наличие на огромна безработица и бедност.
Освен лобирането им за участие и печеленото на конкурси, другата основна част от дейността им е едновременно компрометиране и спиране на частни проекти и големи национални инфраструктурни проекти. Това им е необходимо не само като средство за правене на пари, но и като възможност за създаване на публичност на действията им , с цел въздействие върху държавните институции, медии и общество, за осъществяване на политическите им амбиции чрез партия “Зелените”. В нейното ръководство участват и лицата, които се представят за говорители на гражданското общество. Всъщност използват легитимацията през обществото за задоволяване на партийните им амбиции, свързани с управлението на държавата.
Смятаме, че ще е огромна грешка на протестиращите автентични граждани и организации да допуснат меркантилни и компрометирани лица и организации в техните редици. Би трябвало да се дистанцирате от тези, които в голяма степен са монополизирали гражданското общество, говорят от негово име, но използват това единствено за задоволяване на амбициите си за публичност като средство за натиск в търсене на власт и пари, се сочи в отвореното писмо.

Димитър Канариев
/Организационен секретар на Национална асоциация „Българско Черноморие”/

8 Отзиви

 1. Димитър, “зелените” както ги наричаш не управляват ИКОНОМИКА в даден отрасъл и най-вече енергийният! Стига плямпайте простотии!

  • Много правилен коментар. Екотерористите не УПРАВЛЯВАТ, а УБИВАТ икономиката.

   • Убиват тези, които я управляват с действията или бездействията си. Тези, които си избираме да ни управляват ни убиват по твоите думи! Ами тогава внимавайте кого си избирате скъпи малоумници и тогава ревете като заклани пилета!

 2. Декларация за спиране на бетонната джунгла в Поморие
  В резултат на прекомерното застрояване и ламтежа на някои индивиди които си мислят,че са недосегаеми от законите.Нали не искате хиляди примери като дюнигейт.Вижте какво става в Ропотамо.Точно тези така наречени строители на бетонната джунгла са единствения фактор който прогони хилядите туристи от българското черноморие и планина.Заради безкрайният им ламтеж те създадоха едно бетонно чудовище което носи само разруха и кал.
  подписани 5348 човека

  • Тези индивиди, са получили одобренията на компетентните органи. Което от своя страна ще рече, че не са баш’ те в основата, като примера “Дюнигейт”, изкараха две жертвени агнета че разписали одобрена документация от предходни “компетентни органи”, сега ми е чудно дали нагоре ще се рови….. а кмет и архитект едва ли ще се случи нещо. Бетонната джунгла не се определя само от строителите, а най вече от общината и държавата:)

 3. кръв и пясък

  А честито ви разоран източен плаж.Ирида 71 никому неизвестна фирма но известна на мафиотските структури в община Поморие(имаше дискотека с такова име в Поморие).Кой разреши на този концесионер да разорава нещо което не е негово а на държавата.Тоест ние народа на България.Но.никой не пита в държавата на абсурдите и мафиотската сган.Алексиев къде си шушумиго да дадеш отговор на всички нас жителите на община ПОМОРИЕ.

 4. Господин Канариев, добре е че придавате такава “ключова” роля на зелените в България. Уви, доста наивно! Ако имате по-конкретни доказателства за определени личности,моля назовете ги или ги предайте на компетентните органи…или и Вие си играете на политика. Всички ваши съждения лесно могат да се обърнат срещу Вас – може да се проследи тенденциозност, лобизъм.Дано не се окаже накрая, че сте били употребен и изоставен…

 5. Помориец

  Абсолютно подкрепям факта че ” Зелените НПО ” начело с “ЗЕЛЕНИ БАЛКАНИ” и този нагъл крадец “Тома – много пари оБелев”, са виновни за мизерният живот който обикновенният българин води в момента. Тази “Зелена Мафия” този плевел и всички свързани с него , трябва да се изкоренят за едно по-добро бъдеще !