Открит е Посетителски център по рибарство и морско дело в Поморие

Поморие вече разполага с още един интересен туристически обект, а именно Посетителски център по рибарство и морско дело. Още през април опасната сграда на бившата Водна кула бе изцяло реновирана. Днес, благодарение на екипа на Исторически музей – Поморие, тя вече е превърната в красив и интересен морски кът, който ще бъде още една атракция за жителите и гостите на града. Лентата на новия обект прерязаха кметът на община Поморие Иван Алексиев, директорът на Историческия музей д-р Антон Карабашев и общинският съветник Ива Кусева.

„Радвам се, че Община Поморие, Общински съвет – Поморие и аз като кмет съхраняваме традициите и духа на древно Анхиало, правейки така, че те да бъдат вписани в днешно Поморие. За да бъде един град туристическа перла, трябват туристически атракции. А назад във времето, за 12 години, ние създаваме атракции, които представят живата историческа памет. Това аз разбирам като родолюбие и обич към града си и благодаря на всички, които положиха усилия за този нов център. А ние ще продължим да пазим духа на древните анхиалци и да го предаваме на децата си!“, каза кметът Иван Алексиев.

С огромна благодарност към местните рибари се обърна и д-р Антон Карабашев. Той изказа признателност към поморийците, дарили предмети и съоръжения за експозицията, и разказа повече за работата по съживяване на сградата. Д-р Карабашев сподели още, че основната цел на усилията, които той и колегите му полагат, е запазване, проучване и популяризиране на културно-историческото наследство на община Поморие.

След водосвета, отслужен от протойерей Борис Георгиев, тържествената програма продължи с етюд на артистите Димитър и Кристиян Самоковлиеви, представящ риболуването с аламани. Музикален поздрав към всички поднесоха ученици от НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров” Бургас под ръководството на Анета Драгнева-Данаилова. Специални гости на събитието бяха ветеранът водолаз Стоян Димитров, директорът на РИМ Бургас д-р Милен Николов и Емил Михов – режисьор, дизайнер и историк със значителен принос в създаването на своеобразния музей.

Само днес, в деня на откриването, бе изложено средно водолазно оборудване от 30-те години на миналия век, любезно предоставено от СНЦ „Приятели на морето” – Бургас. Като част от постоянната експозиция в центъра е автентична дървена лодка – дарение от Георги Карталов. Изложени са още древни находки, намерени в акваторията на Поморие, корабни модели, риболовни принадлежности и съоръжения с информация за тях. Акцент в експозицията е интерактивно холограмно представяне на нощен риболов с аламани.

„Да превърнем старата водна кула в Посетителски център по рибарско и морско дело не беше никак лесна задача. От една страна морското дело е много всеобхватна тема, а от друга страна рибарството и традициите, свързани с този поминък, са толкова древни, колкото е древен и нашият град. Типично като историци решихме да подходим по следния начин – да разделим пространството на 3 нива и да представим експозициите хронологично.“, обясни уредник-историкът Любка Николова. Първият етаж е сектор „Античност и средновековие“, вторият етаж е „Османски период и ново време“, а третият етаж е „Ново и най-ново време“.

Дейностите за обновяване на интересната конструкция бяха финансирани по Договор за безвъзмездна финансова помощ, подписан между Община Поморие, Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 и МИРГ Поморие. При изпълнение на проекта за реконструкция бяха изградени панорамна площадка и технически зони, бе обособена мултифункционална зала за експозиция на различни елементи, свързани с историята на града и рибарството, представени на интерактивни мултимедийни екрани. Извършено бе и благоустройство на дворното пространство.

Съществуващите в близост до водната кула обекти, складове и гаражи, също бяха изцяло реконструирани и ще бъдат използвани за ателиета, някои от които ще представят историята на поморийското ДОСО (Държавна организация за съдействие за отбраната), както и в арт кътове за интересни сувенири, приложно и изящно изкуство.

До 22.12.2023 г. Посетителският център по рибарство и морско дело може да бъде посетен с предварителна заявка на телефон 0596/ 22008. Вход свободен!

След 01.01.2024 година екипът ще обяви часове и условия за посещение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *