Отпускат финансиране за мащабния ВиК проект в Бургаска област

vikДоговор за заем за изпълнението на първия етап на „Интегрирания воден проект за област Бургас“ беше подписан днес между ВиК –Бургас и Европейската банка за възстановяване и развитие. Общата стойност на инвестицията е близо 460 милиона лева. Най-мащабният ВиК проект за област Бургас ще бъде реализиран на два етапа. Той ще включва реконструкция на съществуваща и изграждане на нова ВиК мрежа, съобщи БНР-Бургас.

Проектът предвижда реконструкцията на 158 км. водопроводна и 22 км. канализационна мрежа на територията на осем общини в област Бургас. Включено е и изграждане на около 80 км. нова ВиК мрежа. През март тази година беше одобрена безвъзмездна финансова помощ в размер на над 145 милиона лева за изпълнението на първия етап. Проектът е важен за областта, беше дълъг периода на одобрение, около 3-4 години. Това обясни директорът на ВиК – Бургас Ганчо Тенев.

„Доста е остаряла мрежата като цяло в окръг Бургас и ние подменяме една критична част. Инвестиции във ВиК сектора трябва да се правят. Ще подменим водопроводна мрежа в Бургас, Айтос, Карнобат. Ще направим пречиствателна станция в Карнобат. Ще направим реконструкция на пречиствателната станция в „Меден рудник“, реконструкция на бургаската пречиствателна станция. Ще подменим мрежата в „Сарафово“. Във всички големи агломерации, които са на 10 000 еквивалента жители влизат в него“, поясни той. Включени са и Царево, Китен и Лозенец.

Втората част на проекта предвижда реконструкция, рехабилитация и изграждане на нови ВиК системи в района на Поморие, Несебър, Обзор, “Крайморие”, Черноморец, както и още три участъка от деривация Ясна поляна и един на деривация Камчия – Север. Причината да бъдат отложени за по-късен етап е, че попадат в защитени зони. Ганчо Тенев допълни, че се предвижда и вдигане на цената на водата. „Правим някакви разчети, така или иначе ние ще кандидатстваме за следващия програмен период в КЕВР, ще видим колко ще одобрят. Токът се качи ужасно, в момента токът е три пъти по-скъп от миналата година, а основното ни производство е с ток“, посочи той.

Това е вторият проект, който реализираме заедно с дружеството,  обясни Анка Йонеску, директор на Европейската банка за възстановяване и развитие за България. „Много сме щастливи, че можем да подкрепим първата част на тази важна инвестиция за подмяна на водопроводната мрежа и се надяваме до края на следващата година да можем да разгледаме и да подпомогнем и втората част на проекта“, посочи тя.

Срокът за изпълнение на дейностите по проекта е декември 2023 г.