Петър Куцаров представя книгата „Неразгаданият феномен Еркеч“

Защо в историята на легендарното поморийско село Еркеч (дн. Козичино) са вплетени имената на Аспарух, кан Крум, Паисий, Раковски и Левски? Защо в еркечкия говор са запазени и до днес множество древнобългарски думи?

„Уроците на Еркеч са толкова много, та не бива повече да остават незабелязани! Време е да се изрекат на висок глас”, написа върху разделителя за най-новата си книга историкът и дипломат Петър Куцаров „Неразгаданият феномен Еркеч“.

Авторът е родом от селото, доктор на историческите науки, професор, дипломат от кариерата. Освен за родното си село, темата на неговите проучвания са и сведенията за България в руските архиви.

В тази своя книга от 252 страници той търси отговор на въпросите кога е създадено Еркеч, защо еркечани стават „царски“ хора, какво определя мястото на селото, какви са талисманите на местните хора. В изданието са описани еркечката носия, хората, песните, еркечкият фолклор.

Освен това Петър Куцаров изследва митовете за уникалното населено място и отговаря на много други въпроси, свързани с Еркеч и еркечани.

Книгата ще се продава единствено по време на представянията й:

На 5 април – от 18.00 ч. в зала „Петя Дубарова“ на Морското казино в Бургас;

На 6 април – от 18.00 ч. в Читалище „Светлина-1939“ в Поморие;

На 8 април – от 19.00 ч. в Читалище „Просвета-1906“ с. Козичино.