Подкрепа от местната власт на рибарите в искането им за отмяна на заповед, унищожаваща поминъка им

Заповед на Министерството на земеделието от февруари 2022 г. изправи на протест рибарите от Южното Черноморие, които днес се събраха в Поморие. Заповедта забранява извършването на риболов в акваториите и пристанищата с отдалеченост 1 морска миля от бреговата линия, с изключение на риболова в зоните на действие на специализираните уреди за стопански риболов (даляни). С нареждането се ограничава и уловът на попчета с мрежи в акваториите на пристанищата и буните с отдалеченост 1 км от бреговата линия. Според хората от гилдията текстът на заповедта не е бил оповестен навреме и за него става ясно едва сега, една година по-късно.

„С малките си лодки няма как да влезем толкова навътре в морето, а и пролетният риболов се практикува точно в тази зона близо до брега. Тази заповед работи в полза на големите кораби и фирмите, които извършват промишлен риболов, а на нас просто ни връзва ръцете, за да ни унищожи“, споделиха с притеснение присъстващите рибари от Поморие, Ахелой, Приморско и от пристанището в Ченгене скеле.

Кметът на община Поморие Иван Алексиев и председателят на Общински съвет Адам Адамов също бяха на място, за да разговарят с хората и да ги подкрепят.

„Тази заповед обрича целия поминък на гибел. Това е несериозно. Тъжното в цялата история е, че рибарите ни наистина остават без поминък. Да забраниш улов на попчета с мрежи на 2 км от бреговата линия, означава, че тези хора с малките си риболовни лодки, които са от 6 до 10 метра, няма как да влязат след забранената двукилометрова зона. Първо там водите са много дълбоки и хората няма какво да ловят, второ – там ние ги обричаме на несигурност”, каза кметът на Поморие Иван Алексиев.

В подкрепа на исканията той заяви още, че ще иска от Министерството на земеделието тази заповед да бъде отменена, а Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури да направи среща с рибарите и да се потърси бързо и адекватно решение на проблема. Като член на Комитета за наблюдение по Програмата за морско дело и рибарство, кметът Иван Алексиев се ангажира да постави въпроса още този петък (17.03.2023 г.) на първото заседание за годината.

„Ние правим всичко възможно, за да улесним работата на нашите рибари, да подобрим както безопасността, така и условията на труд – работим по проекти, сформираме групи, осигуряваме оборудване, подпомагащо работата на пристанището и модернизирането на риболовната инфраструктура. Ние искаме да повишим конкурентоспособността на тези хора, за да си вадят хляба спокойно, а в същото време подобни заповеди буквално им режат крилата, а и мрежите“, добави още Алексиев, съобщават от пресцентъра на Община Поморие.

Вече е стартирана и подписка от членовете на рибарските сдружения за отмяна на Заповед № РД-09-89 от 03.02.2022 г.