Подписаха нов колективен трудов договор в сферата на социалните дейности

Кметът на община Поморие Иван Алексиев, директорът на Общинско предприятие „Социално обслужване” Живка Офилова и Атанас Иванов – председател на фирмена синдикална организация към КТ „Подкрепа” за Поморие подписаха новия колективен трудов договор в сферата на социалните дейности, уреждащ по-добри условия за общинските социални служители, съобщават от Община Поморие. По този начин страните надграждат съществуващите социални придобивки за срок от нови 24 месеца.

Колективният трудов договор предвижда 5 дни допълнителен платен годишен отпуск за работници и служители, които работят пряко с деца/лица с увреждания, и 3 дни за всички останали длъжности в сферата на социалните услуги. Договорен бе и платен служебен отпуск 10 работни дни в една календарна година за срока на обявено извънредно положение/епидемична обстановка, енергийни кризи и други случаи на непреодолими събития.

За членовете на синдиката и присъединилите се към колективния трудов договор са предвидени допълнителни средства за Деня на социалния работник, Рождество Христово и Великден.

„Хората, работещи в тази сфера, заслужават уважение и по-висока морална и финансова оценка на труда си. Надявам се с новия колективен трудов договор социалните служители да бъдат удовлетворени, спокойни и все така мотивирани да помагат на хора в нужда“, коментира кметът Иван Алексиев

Страните се споразумяха за заплащане на допълнителни трудови възнаграждения на работниците и служителите при придобита допълнителна образователно-квалификационна степен „магистър“ в размер на 70 лв. При реализиране на икономии във фонд работна заплата на съответната социална услуга, процент от икономиите да бъде разпределен като ДМС между работниците и служителите на база отработени дни, оценките от атестацията или показани резултати в края на всяка календарна година.

Новите условия предвиждат и по-висок размер и на средствата, отпускани за работно облекло. С предоговарянето на КТД се затвърждава добрият социален диалог, солидарност и признателност към професията на работещите в социалните услуги на територията на община Поморие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *