Поморие и Ахелой спазиха традициите на Никулден

На 6 декември, когато  православният свят почита паметта на Свети Николай Чудотворец, покровител на търговци, банкери,  моряци, пътешественици и рибари, в Поморие и Ахелой се спазиха традициите на Никулден. Празникът започна с литургия в църковните храмове. Литийно шествие, под съпровода на Дамски хор „Благовестие“, с диригент Йорданка Туджарова, премина от храм „Свето Рождество Богородично“ до Рибарско пристанище – Поморие. Всички плавателни съдове, през които шествието премина, бяха благословени за здраве и берекет на техните собственици, а в памет на тези, които вече са си отишли, в морето бяха хвърлени венци и цветя.

Кметът Иван Алексиев, председателят на общински съвет Поморие Адам Адамов и зам.-кметовете Янчо Илиев и инж. Кунчо Гайдов уважиха мероприятията и в двата града с излаз на морския бряг, съобщават от пресцентъра на Община Поморие. “Нека Св. Николай Чудотворец бди над вас и семействата ви, а всички рибари да се връщат живи, здрави и с пълни лодки. След Гергьовден, за всички нас, хората, родени на морския бряг, Никулден е сред най-обичаните и тачени празници. На всички именици желая здраве и късмет”, каза кметът Алексиев.

И тази година традицията на Никулден бе спазена, като за здраве и благополучие на всички бе раздаден осветен рибен курбан.