Поморие отбеляза 9 май

9maiКраят на Втората световна война – в нощта на 8 срещу 9 май 1945 г. в източното берлинско предградие Карлхорст се състои официалната церемония по подписването на акта за безусловна капитулация на нацистка Германия. Това е краят на Втората световна война в Европа. Новината за капитулацията на Германия обикаля като светкавица целия свят. В СССР тя е посрещната с особено грандиозно ликуване. Милиони хора излизат по улиците на градовете и селата в цялата страна. Москва отбелязва този ден с грандиозен салют. Червеният площад се изпълни с 12 000 военни от сухопътните войски, както и колони военна техника. В Парада на победата днес участваха повече от 190 единици военна техника, включително легендарните танкове Т-34 и новият Т-14 Армата, бойни машини на пехотата “Курганец” и артилерийските комплекси “Коалиция-СВ”.

27 милиона руснаци са загинали по време на Втората световна война. А над 12 хиляди българи са загинали в тази кръвопролитна война.

09-05В Поморие пред паметника на загиналите във войните бяха поднесени венци и цветя по случай отбелязването на 76 години от победата над нацизма. Присъстваха както жители на града, така и много руски граждани, които носиха портрети на свои родственици, участвали във войната.

Тази година в официалния календар на събития на Община Поморие е включен и 9 май – Денят на Европа. Кметът на Поморие, Председателят на Общинския съвет, общински съветници и представители на администрацията също поднесоха цветя и венци,съобщиха от БСП-Поморие.