Поморие отдаде почит към родолюбивото дело на Христо Ботев

botev_pametnikПоморие отдаде почит към родолюбивото дело на Христо Ботев, като положи цветя пред паметника на поета-революционер до читалище „Светлина 1939” в гр. Поморие днес, когато се отбелязват 171 години от рождението му.

Христо Ботьов Петков е роден на 6 януари 1848  в Калофер. Учи в Калофер, Карлово, Одеса. През лятото на 1868 г. Ботев се записва в четата на Жельо Войвода, на която е определен за секретар. Тогава написва стихотворението „На прощаване“. По различни причини четата се разпада и не преминава Дунава. През 1871 г. издава първия си вестник „Дума на българските емигранти“.

След удара, нанесен на Вътрешната революционна организация, след обесването на В. Левски и колебанията на Л. Каравелов, начело на БРЦК застава Ботев. През май 1876 г., вследствие новината за Априлското въстание, Ботев започва дейност за организиране на чета, става неин войвода. Прехвърляйки се на българския бряг чрез кораба “Радецки” в района на Козлодуй четата на Ботев се отправя към Балкана. На 2 юни 1876 година е последният тежък бой — привечер след сражението куршум пронизва Ботев.

Интернационалист по убеждения, Ботев защитава правото на българския народ за самоосъзнаване и самоуправление, обявява се за радикална революционна борба против експлоатацията на по-слабите от страна на по-силните. Литературното и публицистично наследство на Ботев е връх в цялостното развитие на българската литература.

Паметникът на големия поет и революционер е издигнат в град Поморие на 20 декември 2012 г.